Львівські хірурги видалили дворічній тернополянці пухлину нирки, вагою понад кілограм

29.07.2024 13:29   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Хірурги львівської дитячої лікарні св. Миколая видалили дворічній дівчинці з Тернополя гігантську пухлину нирки, розміром 20 см і вагою понад кілограм. Новоутвір був злоякісний та міг спричинити виникнення метастазів. Аби врятувати дитину, хірургам разом з пухлиною довелося видалити і нирку, повідомили у лікарні.

Недуга у дівчинки вперше проявилася на початку травня, під час поїздки до бабусі на Черкащину. Мама змінювала донечці підгузок і побачила, що він весь у крові. Черкаські медики, до яких звернулася жінка, зробили УЗД і побачили, що на правій нирці дівчинки є гігантське утворення. Ним виявилася нефробластома – пухлина нирки, яка є найбільш поширеним злоякісним ембріональним захворюванням у дітей. Тобто утвір від самого початку непомітно зростав разом з дитиною. На момент обстеження розмір пухлини сягав уже 20 см, а вага становила більше кілограма, а сама дитина важила лише 12 кг. Утвір треба було негайно видаляти, бо він вже тиснув на внутрішні органи та міг спровокувати сильну кровотечу.

За порятунком черкаські спеціалісти скерували дитину до Львова, у лікарню св. Миколая. Відразу видалити пухлину хірурги не могли. Спершу необхідно було знищити ті пухлинні клітини, які вже потрапили у кровоносну систему дівчинки, і «пригасити» їх подальше потрапляння до кровотоку. Тож дитині екстрено призначили хіміотерапію, а вже згодом взяли в операційну.

Операція тривала близько трьох годин. Хірурги спершу відділили пухлину від життєво важливих органів, до яких вона приросла: дванадцятипалої кишки, діафрагми, печінки, товстої кишки та нижньої порожнистої вени, а тоді видалили. Разом із нефробластомою довелося видалити і праву нирку дівчинки.

Зараз маленька пацієнтка має пройти ще один курс хіміотерапії, аби остаточно знищити ті пухлинні клітини, які можливо ще циркулюють у крові.

 


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews