Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор, оглядач

Як пов’язаний забудовник рекреаційної зони львівських Брюхович зі скандальним тендером відбудови Охматдиту

03.08.2024 15:09   Автор : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews
Підрядник, якого обрали для відбудови київського "Охматдиту" тісно пов'язаний зі Львовом, точніше із забудовою рекреаційної зони Брюховичів та міським головою Львова Андрієм Садовим.

Компанія "Буд-технолоджі", яка стала переможцем тендеру на ремонт корпусу лікарні “Охматдиту” в Києві після пошкоджень від ракетного обстрілу, неабияк пов’язана зі скандальним забудовником рекреаційної зони в Брюховичах, а саме – запорізькою компанією “Censar”.

null

Нещодавно видання “Наші гроші” у своєму розслідуванні повідомили, що для відбудови “Охмадиту” обрали одну з найдорожчих тендерних пропозицій. Запорізька фірма запропонувала провести роботи за 307 млн гривень. Крім неї, дорожчу вартість пропонували лише дві компанії.

Для відбудови пошкодженого росіянами корпусу дитячої лікарні “Охматдит” обрали одну з найдорожчих тендерних пропозицій. ТОВ “Буд-технолоджі”, яку “Благодійний фонд “Охматдит” обрав переможцем закупівлі, запропонувала виконати роботи за 307 млн гривень.

Десять інших учасників тендеру пропонували виконати роботи за менші кошти – від 42 млн до 286 млн гривень. Але замовник не вів із ними перемовин. Згідно аналізу, з десяти дешевших пропозицій щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін за різні види робіт.

Що відомо про обраного підрядника “Буд-технолоджі”, який виграв тендер на відбудову “Охматдиту”

null

ТОВ «Буд-технолоджі» зі статутним капіталом 5 тисяч гривень зареєстровано у Запоріжжі. У державних тендерах участі не брало. У якості досвіду виконання аналогічних робіт фірма завантажила договір підряду з ТОВ “Крам-інвест” на будівельні роботи щодо клініки в Запоріжжі по вул. Святого Миколая, 27. Із публічного повідомлення про будівництво запорізької клініки “UniClinic” відомо, що воно було реалізовано запорізькою компанією-забудовником Sensar Марка Марченка.

Сьогодні власником і керівником “Буд-Технолоджі” є Василь Кобизь, який прописаний в селі Братське Запорізької області. За даними “NGL.media”, раніше її керівником була Ольга Шаленна. Вона є мамою Євгена Шаленного, давнього партнера Марка Марченка. “Запорізький центр розслідувань” називає Євгена Шаленного “менеджером Марченка”.

Марк Марченко і Євген Шаленний з 2015 року розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії “Самопоміч”, яку очолював мер Львова Андрій Садовий. При цьому бізнес-партнером Марченка був брат заступника мера Запоріжжя.

У 2017 році Марченка затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 млн грн. “Самопоміч” публічно захищала бізнесмена, називаючи ту справу “тиском на політичну силу”.

У 2022 році виявилось, що “Буд-Технолоджі” і Sensar мають землю у зеленому передмісті Львова нібито для будівництва реабілітаційного центру для воїнів АТО. Однак виявилось, що 99% площі забудови мав зайняти торгово-розважальний центр.

Як відомо, запорізька компанія Sensar Development представила проект будівництва комплексу приватних апартаментів на ділянці площею 3,46 га в Брюховичах, де розташована недобудована школа і яку три роки тому Брюховицька селищна рада безкоштовно передала підприємству громадської організації учасників АТО “Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця”.

У 2020 році йшлося про те, що асоціація отримає в постійне користування (тобто безоплатно) цю ділянку і збудує на місці недобудованої школи реабілітаційний центр для ветеранів АТО. Втім, виявилось, що насправді там планують збудувати торговий центр і житлові будинки, а реабілітаційний центр займатиме лише 1% загальної площі.

Восени 2022 року можливість будівництва заблокувала Львівська міська рада: паркан демонтували, а в’їзд на ділянку перегородили бетонними блоками.

“Будемо виправляти те, що накоїли “видатні” діячі Брюховицької селищної ради. І нагадую, що кримінального провадження у цій справі теж ще ніхто не закривав”, – стверджував тоді заступник мера Львова Любомир Зубач.

І лише приблизно 5% (близько 1000 м2) від майбутньої забудови становитиме обіцяний реабілітаційний центр. Щоправда, пізніше у рекламних публікаціях Sensar Development загальна площа цього центру скоротилась до «понад 500 квадратних метрів», тобто реабілітаційна частина проєкту становитиме, ймовірно, не більше 2,5% від загальної площі.

Навесні 2021 року поліція почала розслідувати справу про передачу школи та землі під нею підприємству громадської організації “Асоціація інвалідів захисників вітчизни “Львівська здравниця” за статтею про зловживання владою. Влітку суд наклав арешт на 3,46 га землі під недобудованою школою.

У вересні 2022 року цей арешт зняли, але в грудні знову його відновили. Згідно з реєстром нерухомості, станом на 17 липня 2023 року арешт продовжував діяти. Він передбачає, що ділянку не можна продати/передати комусь, а також заборону на користування землею і об’єктами на ній. Наразі строки розслідування продовжили до 17 серпня 2024 року.

Пізніше редакція NGL.media встановила, що продовжити проект вирішив новий інвестор із Запоріжжя – компанія Sensar Development, за якою стоять брати Марченки, старший з яких, Владислав, очолює запорізький обласний осередок “Самопомочі”.

На останніх місцевих виборах перед вторгненням Шаленний разом з директоркою Sensar Development Оленою Бартуль йшов вже від партії “Слуга народу”.

Брати Марченки. Who is who?

null

За інформацією Ігоря Мосійчука, Брати Марк та Владислав Марченко абсолютно не самостійні постаті як в будівельному бізнесі, так і в політиці. За ними таки є високопоставлені київські покровителі, що відмазали їх від кримінальних справ та допомагають отримувати ласі “пироги”, одним з яких і є відбудова “Охматдиту”.

У 2015-му губернатором Запорізької області був Григорій Самардак, який познайомив братів Марченко з бізнесменом Веміром Давітяном. Відтоді їхня дружба закріплена й спільними бізнесовими проектами. А з приходом до влади “слуг народу” Марченки практично повністю прогнулись під бізнесмена.

Тепер Марченки стали “маріонетками” в руках Веміра Давітяна, Кирила Тимошенко та Давида Арахамії.

Зокрема, по Запоріжжю вони займались збором данини з підрядників в освіті та медицині, вказуючи нібито ці гроші повинні частково піти “київській криші”, а частково – на фінансування” Слуги народу ” в Запоріжжі.

Зараз брати Марченк намагаються показати, що вони зайнялися легальним будівельним бізнесом. Зокрема Марк Марченко провів вже кілька публічних заходів називаючи себе генеральним директором фірми-забудовника Sensar Group. Якраз тої до якої і входить ТОВ “Буд-технолоджі”.

Цікаво те, Марченко-молодший являється гендиректором забудовника тільки в ЗМІ. Юридично він не має до фірми ніякого відношення.

Тим часом у МОЗ запевняють, що не дадуть і не дозволять дерибанити дитячі кошти жодним компаніям і звітуватимуть про проведення тендеру.  За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, МОЗ звернулося до правоохоронних органів з проханням провести додаткову перевірку переможця тендеру. Нині залишається чекати на результати перевірки.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews