Туризм на Львівщині: в якому стані галузь і для чого потрібен реєстр

06.08.2024 11:54   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Стан галузі туризму на Львівщині покращується, якщо порівнювати з попередніми роками. Негативно на туристичний сезон впливає хіба що мобілізація.

Про чинники, які впливають на туризм, а також плани розвитку індустрії в області — ІА Дивись.info розповів керівник управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський.

Стан галузі туризму на Львівщині у 2024 році покращується


Зважаючи на умови, в яких сьогодні перебуває Львівщина, стан туристичної галузі залишається на хорошому рівні. Для підтвердження своєї оцінки Тарас Лозинський поділився конкретними цифрами:

«Якщо говорити про суб'єкти господарювання, які надають послуги на Львівщині, то в них зараз є достатньо роботи. Йдеться і про HoReCa (розшифровується як Hotel, Restaurant, Cafe — ред.), і про гідів та екскурсоводів. На Львівщині заклади завантажені на 40-60%. В деяких випадках навіть на 80%».

Про позитив свідчать і цифри туристичного збору: за 6 місяців туристичний збір на Львівщині склав понад 21 мільйон гривень. Це фактично ті кошти, які сплачують туристи під час поселення в заклади тимчасового розміщення.

Туроператори починають відновлювати діяльність


Цьогоріч туроператори почали відновлювати свою роботу, оскільки з'явився попит на туристичні маршрути.

«У 2022 році туроператорська діяльність була фактично призупинена. Були тільки стихійні туристи, які планували самостійно собі подорожі. У 2023 році запитів на туристичні маршрути стало більше. А вже цього літа туроператори активно пропонують людям туристичні дестинації (простори для відпочинку — ред.) в різних регіонах та вивчають можливості для туристів», — пояснив посадовець.

Негативно на туристичний сезон впливає мобілізація


Однак туристів меншає на Львівщині в періоди посиленої мобілізації. Це негативно впливає не тільки на роботу закладів, але й на перевізників.

«Цей фактор є єдиним тривожним для галузі станом на сьогодні. Коли посилюється мобілізація, то стає менше туристів у громадах».

Популярні локації для туризму на Львівщині


Станом на сьогодні найпопулярнішими локаціями серед туристів на Львівщині є Карпати, Трускавець, Східниця та Моршин.

«Люди їдуть на усамітнення, оздоровлення чи реабілітацію», — поділився Тарас.

Для відпочинку обирають і саме місто Львів.

Єдиний туристичний реєстр має покращити галузь туризму


Сьогодні на Львівщині, та й загалом у країні, немає інформації про туристичні потоки. Єдиний метод аналізу галузі — підрахування збору податків. Цього недостатньо для розвитку туризму. Тому Львівська ОВА звернулася з проханням до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури щодо експериментального проєкту із запровадження щоденного обліку туристів, як це відбувається у розвинених країнах:

«Загалом ми активно пропрацьовували це питання на загальнонаціональному рівні. Ми їздили до Австрії та Італії, де вивчали досвід урядів цих країн моніторингу туристичних запитів. Нас цікавило, у якій формі вони отримують інформацію для аналізу туристичної індустрії, щоб її розвивати».

Як результат — в Україні запустять Єдиний туристичний реєстр. Він має запрацювати у січні 2025 року.

«Це є дуже важлива для галузі річ. У реєстрі буде інформація про туроператорів, які працюють у нас на території України, а також про зареєстовані заклади тимчасового розміщення різної форми власності — готелі, садиби, мотелі».

З цієї інформації фахівці планують сформувати портрет середньостатистичного туриста Львівщини. Відповідно й може з'явитися туристична політика, спрямована на розвиток галузі туризму та приватного бізнесу.

«Але чи зможе цей реєстр давати нам достатній об'єм інформації для формування портрета туриста — поки що невідомо. Це все буде залежати від самого продукту: як вони його створять і як він буде працювати», — уточнив Тарас.

Що важливо, інформацію про гостей готелі надаватимуть примусово. Інакше на власників бізнесу очікуватиме адміністративна відповідальність.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews