Львівська обласна лікарня стане університетською клінікою

06.08.2024 19:11   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Під час засідання сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за безоплатну передачу цілісного майнового комплексу некомерційного підприємства облради "Львівська клінічна лікарня" у державну власність.

На базі медзакладу створять університетську клініку при Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького. Це рішення на сесії обговорювали близько п’яти годин. Участь взяв й міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, пише Суспільне.Львів".


Таке рішення сьогодні, 6 серпня, ухвалили депутати Львівської обласної ради, підтримавши його 47 голосами.

Під час обговорення питання щодо передачі медзакладу на сесії облради виступив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Він сказав, що створення університетської лікарні на базі Львівської обласної клінічної лікарні стане першим експериментальним проєктом в Україні.

За його словами, згода на передачу у державну власність найстарішої лікарні у центрі Львова буде тільки першим кроком. Після того, як Кабмін отримає цю згоду буде розроблено стратегію, яку неодмінно погодять з представниками від депутатського корпусу Львівщини. І про всі наступні кроки, які вчинятиме держава з цим майновим комплексом, інформуватимуть обласних депутатів.

Як пояснив ректор медичного університету Орест Чемерис, створення університетської клініки дозволить забезпечити високий рівень практичної підготовки майбутніх медичних фахівців – студентів, інтернів, удосконалити навички у практикуючих лікарів, медичних сестер та інших фахівців сфери охорони здоров’я, зберегти професійні навички у викладачів, впровадити сучасні технології діагностики і лікування, залучити найкращих фахівців до надання медичної допомоги пацієнтами.

"Згідно зі стратегією розвитку медичної освіти Міністерство охорони здоров’я значну увагу приділяє розвитку університетських лікарень і власне Львівський медичний університет було визначено як пілотний проєкт у цьому напрямку. І дуже важливо – клініка матиме пріоритетне фінансування за програмою медичних гарантій", — додав Орест Чемерис.

Підтримав передачу майнового комплексу львівської клініки державі і депутат облради та в.о. генерального директора обласного онкоцентру Олег Дуда. За його словами, українці їдуть за кордон лікуватися в університетські клініки, тому що там є інноваційне лікування.

"Наша держава зараз закупила багато апаратури, але її не всі лікарні можуть прийняти. Тому що місцеві громади не мають коштів, щоб підготувати приміщення під цю апаратуру", – зазначив він.

Одним із двох обласних депутатів, хто проголосував проти передачі лікарні був Олександр Ганущин. Він запропонував віддати лікарню у державну власність тільки після того як уряд надасть стратегію розвитку майбутньої університетської лікарні, а також, якщо буде укладено меморандум, в якому чітко пропишуть обіцянки, що жодного працівника лікарні не звільнять і забезпечать їх гідною заробітною платнею.

За словами в.о. генерального директора Львівської обласної клінічної лікарні Михайла Гички, до 1959 року лікарня та медичний інститут були єдиною юридичною структурою. Але у 1959 році за розпорядженням голови Львівського облвиконкому лікарню відділили від навчального закладу та передали Львівській обласній раді.

"Утримувати будівлі – дуже затратно. Чи хтось з депутатів колись пропонував нам допомогу? З усім іншим ми собі даємо раду: маємо контракти з Національною службою здоров’я на 733 млн гривень. Це – дуже багато. Я не боюсь, що когось з фахівців звільнять, бо я переконав всіх, що згідно тих контрактів залишаться всі. І студенти мають вчитися на базі університетської лікарні", — каже він.

За словами Михайла Гички, обласна клінічна лікарня має підписані угоди з закордонними лікарнями при університетах.

"Інколи вони мене питають: а чого ви ще не університетська клініка?", — додав він.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews