Микола Бандрівський

Микола Бандрівський

археолог, історик, доктор історичних наук, професор

Угорці з-за Карпат попили чимало української крові

08.08.2024 11:07   Автор : Микола Бандрівський
Джерело: LvNews

На фото угорський солдат змиває кров зі свого штик-ножа після бою з українськими воїнами поблизу Хуста 16 березня 1939 року.

null
При розмовах про Другу Світову війну більшість з нас одразу згадує німецьких нацистів, російських посіпак ну і може ще армію крайову яка якийсь час не давала галичанам нормально жити.
 
Про те, як почували себе українці по тамтой бік Карпат ви звісно знаєте: жили вони тоді у складі Чехословацької Республіки і мали у ній свій український автономний край який із 26 жовтня 1938 року офіційно став називатися Карпатською Україною. Хоча тогочасний наш автономний уряд погодив й паралельне вживання іншої назви - "Подкарпатська Русь".
 
Однак із листопада 1938 року значна частина Карпатської України - згідно із рішенням Віденського арбітражу - була передана Королівству Угорщина зокрема райони Ужгорода, Мукачева і Берегова. Тому наші закарпатські земляки щоби захистити себе від угорських і польських армій, терміново створили Збройні Сили Карпатської України - "Карпатську Січ" із центром у Хусті, де на той час знаходилася резиденція нашого прем’єр-міністра Августина Волошина.
 
А вже шостого березня 1939 року Гітлер дав дозвіл військам угорського королівства повністю окупувати Карпатську Україну. І в ніч із 13 на 14 березня злощасні мадяри розпочали військове вторгнення на українські землі Закарпаття...

Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews