Командирам Львівського, Харківського й Севастопольського Беркуту оголосили нові підозри

15.08.2024 14:58   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Командирам підрозділів міліції особливого призначення "Беркут" ГУМВС України у Львівській, Харківській областях та міста Севастополя, а також помічнику начальника штабу Львівського "Беркуту" повідомлено про підозри за обставинами організації незаконного перешкоджання акціям протесту в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року у центрі Києва

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

За даними слідства, у ніч на 19 лютого 2014 року, виконуючи злочинний наказ керівництва МВС України щодо розгону протестувальників з Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та Будинку Профспілок, під керівництвом СБУ в центрі столиці проводилися антитерористичні заходи, які не мали реальних підстав.

"Під час силових дій співробітники "Беркуту" оточили Майдан зі сторони Європейської площі і вулиці Інститутської та штурмували учасників зібрань із застосуванням спеціальної техніки – БТРів, водометів Торнадо, військових прожекторів. Також вони використовували вогнепальну зброю Форт-500 з набоями із свинцевої картечі та гранати завезені із російської федерації. Такі дії підозрюваних призвели до вбивств 12 мітингувальників, замахів на вбивства – 8, спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 16, середньої тяжкості – 37, легких – 78, а також інших тяжких наслідків", – йдеться у повідомленні.

Командирам підрозділів інкримінують організацію групою осіб незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій; перевищення влади та службових повноважень; нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організацію умисних вбивств та закінчених замахів на умисні вбивства (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ст. 340; ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 365; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 15, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України). А помічника начальника штабу Львівського "Беркута" підозюють в пособництві у вчиненні цих злочинів. Наразі вирішується питання про застосування щодо колишніх правоохоронців запобіжних заходів.

"На цей час за вказаними подіями (проведення АТО 18.02.2014) до кримінальної відповідальності притягнуто ряд керівників органів державної влади, а також правоохоронців, які безпосередньо організували вчинення цих злочинів. Серед них колишні голова СБУ, його перший заступник - керівник АТЦ при СБУ, міністр оборони України, міністр внутрішніх справ України, його заступник, керівництво ГУМВС України в м. Києві, а також-виконавців із числа співробітників підрозділів МОП "Беркут". На розгляді у судах перебувають обвинувальні акти стосовно 19 осіб, серед яких 10 високопосадовців. Досудове розслідування стосовно 6 осіб триває", - додали в Офісі генпрокурора.

У квітні 2023 року Київський апеляційний суд узяв під варту колишнього командира львівського "Беркуту" Ростислава Пацеляка, якого підозрюють у перевищенні службових повноважень та вбивствах учасників Євромайдану.

А у жовтні Пацеляка позбавили українського громадянства через те, що він понад 20 років має два паспорти рф: внутрішній та закордонний, від яких не відмовився досі.

Як відомо, львівський батальйон «Беркуту» під командуванням колишнього командира брав участь в одному з найжорстокіших розгонів протестів на Майдані у 2014 році разом з харківським «Беркутом». Тоді у цей день внаслідок дій силових підрозділів та тітушок-кримінальників загинули щонайменше 23 протестувальники.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews