Верховна Рада заборонила діяльність Української православної церкви Московського патріархату

20.08.2024 14:17   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

За віддали голоси 265 нардепів – на два менше, ніж підтримали в першому читанні. Про ухвалення повідомив парламентар Олексій Гончаренко, пише LB.ua.

Його колега Ярослав Железняк уточнив, що 29 нардепів натиснули червоні кнопки, чотири утримались. По фракціях: "Слуга народу" – чотири проти, три утримались, "Євросолідарність" – всі за, "Батьківщина" – всі за, "Голос" – всі за, "Довіра" – всі за, колишні ОПЗЖ, тобто "Платформа за життя і мир" 17 проти та "Відновлення України" сім проти, один утримався, позафракційні – один проти, "За майбутнє" – всі за.

"Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» (далі – проєкт Закону) розроблено з метою унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України", – йшлося в пояснювальній записці.

Нардеп Ярослав Железняк пояснив, що ухвалений законопроєкт встановлює обмеження релігійним організаціям на зв’язки з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняється, визначає, що саме розуміється під такими зв’язками, надає строк, впродовж якого українські організації мають позбутись цих зв’язків (дев'ять місяців), визначає порядок державного нагляду за дотриманням цієї вимоги, надає державним органам повноваження стосовно взаємодії з релігійними організаціями, які самостійно не змогли або не захотіли виконати вимоги закону.

Після початку повномасштабної війни питання російської церкви в Україні стало особливо гостро. Нерідкими були випадки ворожої пропаганди, поширюваної в храмах УПЦ МП, та навіть роботи духівників на російські спецслужби і передачі даних про Сили оборони ворожим військам. 

З перевірками на об'єкти УПЦ (МП) приходила СБУ. В службі пояснювали, що це не гоніння за релігійною ознакою, а контррозвідувальні заходи. У грудні 2022 Рада національної безпеки і оборони вирішила застосувати санкції проти священнослужителів МП, які співпрацювали з агресором. Також РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews