Микола Бандрівський

Микола Бандрівський

археолог, історик, доктор історичних наук, професор

Львівське коріння оскароносного Пола Муні

23.08.2024 14:09   Автор : Микола Бандрівський
Джерело: LvNews
Оцей чоловік, якого ви бачите на світлині - колишній львів’янин, а згодом - всесвітньо знаний актор Пол Муні. І, власне, у фільмі "Обличчя зі шрамом", кадр з якого перед вами, він грає роль чиказького гангстера.
 
На сьогодні Пол Муні є єдиним актором - вихідцем зі Львова, який отримав "Оскара".
 
Про львівський період життя Пола Муні відомо небагато: знаємо, що народився він 22 вересня 1895 року в родині Вайзенфройдів, яка здавна проживала у нашому місті, а вже через п’ять років уся їхня сім’я емігрувала зі Львова до США (спершу вони оселилися у Клівленді, а опісля - у Чикаго).
 
А, вперше Пол Муні почав грати у виставах у дванадцятилітньому віці. Було це так: якось в театральній труппі, в якій грали його батьки, виникла потреба замінити актора, який грав... старезного дідугана. І, нікого іншого не було на той момент, окрім їхнього сина. Отож, маючи за своїми дитячими плечима мінімальний акторський досвід, але й неймовірну впевненість, маленький Пол вийшов, тоді, на сцену... Так, він відіграв свою роль. Але! Що то була за гра..! Глядачі просто шаленіли від його вміння перевтілюватися і ніхто тоді не хотів вірити, що роль отого "старого" так блискуче зіграла, фактично, дитина...
 
І, наприкінці: знаєте, що я собі подумав..?
 
Наступного - 2025 року виповнюється 130 літ від дня народження Пола Муні. То, чому б львівським театрам та й галицьким кінематографістам в цілому, не відзначити цю дату, але в якийсь поважний - і, водночас - цікавий, спосіб.
 
Бо, зрештою, мусимо признаватися до тих неймовірно талановитих галицьких блискіток, які у свій час розлетілися по цілому світу і вже там - на нових землях, вкорінившись, давали перші паростки свого таланту...
 

Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews