У Києві відбувся форум Рад ВПО: участь взяли й представники з Рівненщини

30.08.2024 10:12   Опубліковано : Олекса Мирожит
Джерело: RvNews

У столиці відбувся Всеукраїнський форум Рад ВПО. Учасники зібралися обговорити питання адвокації прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб. А також підсумувати роботу Рад ВПО та визначити напрямки їхньої подальшої діяльності. 

Участь у заході взяли представники від Рівненщини - голова Ради ВПО при Рівненській ОВА  Олеся Бабушкіна, її заступник Сергій Панасюк, голова Ради з питань ВПО при Острозькій міській раді Роман Новиков, координаторка в Рівненській області БО БФ за проекту УВКБ ООН Ольга Мельник, координаторка в Рівненській області програми «Єднання заради дії» БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» Наталія Русакова, представниця ГО «Всеукраїнське об’єднання переселенців» Марина Павлюченко.

«Я дякую Радам ВПО. Ви - круті, професійні, вмотивовані і затяті. Наразі в Україні зареєстровано 873 такі осередки. Це близько 20 тисяч активних членів Рад ВПО. За декілька років з нуля ви стали силою. Місія Рад ВПО - це системна і професійна адвокація прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб. І кінцева мета, звичайно, це повна інтеграція в громади, в які люди приїхали, чи ті, до яких вони повернуться», - виступила з вітальним словом перед учасниками форуму Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

У перший день форуму відбулась низка дискусій, присвячених державній політиці щодо ВПО, досвіду роботи Рад на місцях, а також залученню міжнародної допомоги. Особливу увагу приділили ролі Рад як ефективного інструменту захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб. Представники з різних регіонів України презентували свої досягнення та поділилися досвідом. 

Досвід Рівненщини представила керівниця Ради ВПО при облдержадміністрації Олеся Бабушкіна.

«Рівненщина прийняла понад 88 тис. переселенців, більша половина з яких лишилася в області. Основні групи: жінки, люди з інвалідністю та діти. Головні напрямки роботи – допомога через різноманітні заходи за участю ВПО і місцевих громад, розвиток потенціалу внутрішньо переміщених, всебічне інформування ВПО. Пріоритетом залишається працевлаштування людей, де намагаємося використовувати індивідуальний підхід», - розповіла пані Олеся.

До складу Ради з питань ВПО при Рівненській обласній військовій адміністрації входять 24 особи. З часу утворення Ради у вересні минулого року було проведено 8 засідань і чимало робочих зустрічей. Під час них обговорювалися питання щодо потреб внутрішніх переселенців.

За час своєї роботи Рада прийняла близько сотні запитів від внутрішніх переселенців. Серед них було роз’яснення податкового законодавства, реалізації прав українців за кордоном, розв’язання житлових питань тощо. Нині запити ВПО значно змінилися – від індивідуальних, тобто допомоги на місцях, до орієнтованих на працевлаштування.

Рада ВПО активно долучається до інформаційних, соціальних та культурних заходів, щоб напрацювати інструменти інтеграції внутрішніх переселенців у Рівненській області.

Пресслужба Рівненської ОДА


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews