Нацбанк пропонує змінити назву монети «копійка» на «шаг»

02.09.2024 18:34   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

2 вересня Національний банк України (НБУ) запропонував змінити назву монети "копійка" на "шаг" для дерусифікації та відродження національних традицій у грошовому обігу.

Про це повідомляється на сайті інституції.

Зазначається, що Нацбанк дослідивши історію грошового обігу України, дійшов висновку, що "копійка" є символом московської окупації.

"Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським", – зазначив Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Водночас, Нацбанк зазначає, що назва розмінної монети “шаг” використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.). Це визначення, згадується зокрема в творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших українських письменників. Фахівці Національного музею Тараса Шевченка виявили в текстах Кобзаря 11 випадків використання слів "шаг", "шажок", що вживаються у значенні старовинної монети, півкопійки.

Грошові знаки "Шаг" були введені у часи Української революції 1917–1921 років. І це було закріплено на законодавчому рівні.

Можливість перейменування українських монет з "копійка" на "шаг" досліджувалася також істориками Нацбанку, які працюють у Музеї грошей  НБУ.

"Ми докладно вивчали побутування назв монет та монетно-лічильних найменувань, особливості грошової лічби, традиції накопичення багатства в Україні. Отримані свідчення  дають нам підстави сміливо стверджувати, що суто українською назвою для дрібних монет є "шаг", – наголосив старший зберігач фондів Музею грошей НБУ, доктор історичних наук Андрій Бойко-Гагарін.

Наукові висновки фахівців НБУ підтримали наукова спільнота: Національна академія наук України, Інституту історії України та Інституту мовознавства ім. О. Потебні.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews