Львівська студія Skeiron оцифрувала масові поховання та місця тортур в Ізюмі

11.09.2024 13:08   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Львівська студія Skeiron завершила проєкт оцифрування масових поховань та місць тортур в Ізюмському районі на Харківщині. Проєкт було реалізовано за ініціативи та фінансування американського фонду Говарда Баффета.

Про це повідомляє The Village Україна.

Фахівці Skeiron створили цифрові копії місць масових поховань у сосновому лісі поблизу Ізюма, де було знайдено тіла 449 загиблих. Крім цього, оцифровано відділок поліції, де російські військові катували мирних жителів і українських військових. Цифрові моделі дають змогу побачити будівлю ззовні, центральний вхід, коридори та камери, де утримували людей.

Студія також зафіксувала вулиці та вцілілі будівлі у селі Кам'янка, яке майже повністю зруйноване. Команда використовувала сканери, дрони та фотоапарати для фотограмметрії, створюючи аерофотознімки з дронів через щільне мінування, що унеможливило наземну роботу.

Команда Skeiron працювала в Ізюмському районі протягом тижня, а обробка зібраного матеріалу для створення цифрових моделей тривала два місяці. Оцифровані дані тепер доступні на платформі Sketchfab, де їх можуть використовувати історики, археологи й дослідники воєнних злочинів для вивчення та реконструкції подій.

Оцифрування цієї території допоможе зберегти в цифровому форматі свідчення воєнних злочинів, скоєних під час окупації російськими військами.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews