Микола Бандрівський

Микола Бандрівський

археолог, історик, доктор історичних наук, професор

Львівський Пулюй: до роковин смерті член-кореспондента НАН України, професора Ігоря Стасюка

14.09.2024 13:34   Автор : Микола Бандрівський
Джерело: LvNews
 
Про галицького фізика Івана Пулюя з Тернопільщини - знають усі: як він (задовго до Вільгельма Рентгена) відкрив основні властивості й природу катодних променів. Але, "якось так сталося", що у світовій науці за цим випромінюванням закріпилося ім’я саме німця Рентгена.
 
І, от, прошу собі уявити, подібний випадок трапився знову - майже через століття після тих подій, коли Вільгельм Рентген нечесно відібрав "пальму першості" відкриття у галицького українця Івана Пулюя. І, знову - схожий казус трапився з уродженцем благословенної Тернопільщини..!
 
Мова йде про Ігоря Стасюка, який народився у Бережанах і у понеділок - 16 вересня 2024 року виповнюється п'ята річниця відходу його душі у Засвіти.
 
Народившись на Тернопіллі і закінчивши у 1959 році з відзнакою фізичний факультет львівського університету, все своє подальше життя Ігор Стасюк прожив у Львові працюючи в Інституті фізики конденсованих систем НАН України (зав. відділом і заступником директора). І, все його життя з ним радощі і болі ділила його дружина: гарна і мудра жінка Тетяна Крушельницька - довголітній депутат Львівської міської Ради, Голова міського осередку НРУ, донька археолога Лариси Крушельницької і правнучка Міністра освіти УНР і Посла до Галицького Сейму, Антона Крушельницького.
 
Почати слід з того, що цікавинки у науковому житті Ігоря Стасюка почали з’являтися одразу, як тільки-но він захистив свою кандидатську і в якій - на математичній основі - описав кореляцію явищ при взаємодії електронів у кристалах. Простіше кажучи, тридцятилітній Ігор Стасюк запропонував тоді оригінальний математичний апарат, який одразу ж був підтриманий одним із провідних світил радянської теоретичної фізики академіком Миколою Боголюбовим. Останній настільки захопився запропонованою Ігорем Стасюком моделлю, що тут же посприяв якнайшвидшій публікації цього відкриття в Москві і, паралельно, у Ленінграді в провідному тогочасному академічному часописі "Физика твердого тела".
 
Ви гадаєте, що лаври першовідкривача цілком нового методу у теоретичній фізиці, дісталися нашому вищезгаданому львів’янину..?
 
Якби ж то... Через чотири роки після оприлюднення Ігорем Стасюком свого методу, такий собі лондонець Джон Хаббард із дослідницької лабораторії IBM у Сан-Хосе при Науково-дослідному центрі з атомної енергії, опублікував подібний і більш загальний підхід. І, відтоді, у світі теоретичної фізики всі знають "модель Хаббарда"... Згодом про цю, м’яко кажучи, явну несправедливість в одному з інтерв’ю Ігор Стасюк скромно сказав: "... Став, як ви розумієте, популярним власне метод Хаббарда - такі тоді були обставини..."
 
Про Ігоря Стасюка як науковця, можна говорити годинами. Варто лише зазначити, що за його перебування на посаді заступника директора Інституту, там вдалося створити один з найбільших за потужністю в Україні, обчислювальний кластер, простіше кажучи суперкомп’ютер (причому, не за бюджетні асигнування, а в основному за кошти від виконання госпдоговірних робіт). Так, от, створений тоді у Львові кластер увійшов у ГРІД-мережу, яка у рамках міжнародної спільноти поєднує найпотужніші суперкомп’ютери (там можна входити зі своїми обчислювальними потужностями і ви дістаєте доступ до розрахунків на сучасних суперкомп’ютерах).
 
І, наостанок, два штрихи із поглядів Ігоря Стасюка на життя:
 
Так, на питання: "чи маєте лад у душі, чи можете завжди порозумітися зі собою?", Ігор Стасюк відповів: "...Стараюся. Мене не з’їдає вічне невдоволення. Намагаюся все конструктивно вирішити, щоб із невдоволенням не жити".
 
І, на питання: "які у вас стосунки з Часом..?", Ігор Стасюк відповів: "Намагаюся йти з ним у ногу. Справ маю дуже багато. Поки що мені вдається з ними впоратися. Обов’язок примушує бути дуже організованим. Маю все в голові, чим повинен зайнятися. Але час страшенно швидко біжить уперед..."
 
...Отож, сьогодні превелика кількість людей тримає у пам’яті теплі спогади про Ігоря Стасюка – мудрого і неймовірно приємного, у спілкуванні, чоловіка.
 
У понеділок - 16 вересня 2024 року у п’яту річницю відходу до Вічності душі цього достойного - у всіх відношеннях - науковця, о 11 годині буде відслужена Божественна Літургія за його упокій у храмі Пресвятої Трійці на вул.Тершаківців.
 
Орієнтовно через годину буде відслуженна Панахида біля могили св.п. Ігоря Стасюка на Личаківському цвинтарі (збір біля входу на Личаківське кладовище, одразу за брамою о 12 год.).
 
Щиро дякуємо і просимо про молитву за упокій душі р.Б.Ігоря.
 

Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews