Львівські хірурги видалили рідкісну пухлину із обличчя 11-річного хлопчика

17.09.2024 16:42   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

У лікарні Святого Миколая прооперували 11-річного львів’янина. Хлопчику видалили пухлину, яка сягала 4 сантиметрів і почала перетискати лицьові нерви.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Першого медичного об’єднання Львова.

Два роки тому мама 11-річного Максима Білецького зауважила, що в сина на щоці біля лівого вуха – з’явилася "гулька". Вже за кілька місяців новоутвір збільшився. Тоді сім’я звернулася до медиків. Вони виявили на обличчі дитини 12-міліметрову пухлину і порадили спостерігати.

За рік після обстеження новоутвір на щоці збільшився. Мати школяра звернулася за допомогою до медиків лікарні Святого Миколая. Максима дообстежили і встановили діагноз — аденома привушної слинної залози. Це рідкісна доброякісна пухлина, яка може перетворюватися на злоякісну.

На той момент пухлина на обличчі Максима сягала уже 4 сантиметрів і почала перетискати лицьові нерви.

"Найбільшим викликом для наших хірургів стала критична зона розташування пухлини. Вона розрослась у місці, де лицьовий нерв розгалужується. Якщо зачепити будь-яку з гілочок, порушиться міміка всього обличчя. Тож видалення пухлини в такому місці вимагає ювелірної хірургічної роботи", — мовиться у повідомленні.

Оперували медики під мікроскопом, щоби збільшено бачити ділянку, де проводилося втручання.

"Крім цього, просто під час втручання ми спеціальним електростимулятором подразнювали гілочки лицьового нерва, аби контролювати, чи не зачіпаємо їх", – розповідає хірург Олександр Калінчук.

Операція тривала 2 години. За цей час лікарям вдалося успішно відділити пухлину від навколишніх тканин та нервів, не пошкодивши їх. Уже на другий день після операції Максимка виписали додому. Тепер хлопчик повністю здоровий.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews