У Львові медики ампутували ногу 21-річному рівнянину

18.09.2024 15:27   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

У Львові медики ампутували частину ноги 21-річному рівнянину. Інфекція вразила кістку в нозі чоловіка і єдиним порятунком була ампутація. Наразі рівнянина готують до протезування.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Першого медичного об’єднання Львова.

Проблеми із ногою у 21-річного Дмитра Кіселенка з Рівненщини почалися у 2014 році. Під час гри у футбол чоловік відчув біль у лівій нозі. Невдовзі родина звернулася до медиків райлікарні, де Дмитру встановили діагноз: остеомієліт великогомілкової та малогомілкової кісток.

"Остеомієліт – це рідкісна інфекційна недуга, яка вражає кісткову тканину і є більш характерною для людей старшого віку. Спричиняють її патогенні бактерії, які можуть потрапити до кістки багатьма шляхами – навіть через кровотік. Остеомієліт може перерости в остеопороз, тобто призвести до втрати кісткової маси. В найгіршому ж випадку – сепсис, відмова органів та смерть", – мовиться у повідомленні.

Лікарі намагалися врятувати ногу хлопця — чистили та промивали інфіковану ділянку антибіотиком. Також встановлювали пластини, аби попередити переломи. А, коли кістки все ж ламалися, то ставили апарати зовнішньої фіксації.

"За 5 років Дмитро переніс 16 операцій. Та, на жаль, жодна з них не спрацювала – кістки не зростались, а трансплантати не приживались", – розповідають медики.

Єдиним виходом для Дмитра була ампутація. Але спершу хлопець не хотів розглядати цього варіанту.

"Я довго налаштовувався на ампутацію. Коли я вперше про це почув, то три місяці не виходив з дому і не розмовляв ні з ким. Та потім мене дуже змотивував мій однокласник, який на війні втратив ногу й отримав протез", – розповідає Дмитро.

У червні 2024 року чоловік наважився на ампутацію. Хірурги лікарні Святого Луки виконали ампутацію нижче коліна – на рівні середньої третини гомілки. Вони повністю видалили уражену частину кістки та зупинили поширення інфекції.

Наразі Дмитро відновлюється після операції та готується до протезування.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews