Справа Стахіва: антивакс зливав інформацію про розташування підрозділів ЗСУ

25.09.2024 18:02   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Львівського антивакцинатора Остапа Стахіва підозрюють у шахрайстві та поширенні інформації про розташування підрозділів Збройних сил України. Сьогодні, 25 вересня, СБУ проводила обшуки в нього помешканні.

Про це повідомили в пресслужбі УСБУ у Львівській області.

Як ідеться у повідомленні, фігурант за декілька місяців до початку повномасштабного вторгнення Росії підбурював людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом "руху антивакцинаторів".

"Перебуваючи в статусі обвинуваченого під час повномасштабного вторгнення, фігурант продовжив антиукраїнську діяльність. Через власні акаунти в соцмережах "блогер" розповсюджував деструктивний контент. Він стверджував, що російську збройну агресію нібито спричинили "треті країни", які "спровокували" Москву до повномасштабного вторгнення в Україну", — ідеться у повідомленні.

За інформацією правоохоронців, під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах фігурант публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, чим наразив їх на небезпеку.

Також він організував онлайн-курси "журналістики", на яких навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні. Вартість курсів становила 7 тис. грн з одного слухача. Після завершення навчання він обіцяв своїм клієнтами видати посвідчення журналістів міжнародного зразка.

Замість журналістських посвідчень, він видавав "випускникам" своїх курсів фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію навесні 2024 року. Під час обшуків за місцем проживання фігуранта правоохоронці вилучили мобільні телефони та інші речові докази.

Наразі Остапу Стахіву повідомили про підозру за двома статтями Кримінального Кодексу України:

  • ч.1 та ч. 2 ст. 190 (шахрайство). Максимальне покарання — позбавлення волі на три роки;
  • ч. 2 ст.114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Максимальне покарання — позбавлення волі на вісім років.

Наразі правоохоронці вирішують питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до підривної діяльності проти України.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews