У Києві презентували відновлений іконостас храму зі Львівщини

17.10.2024 19:53   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Консерваційно-реставраційні заходи п’яти ярусів унікального іконостаса XVII століття з церкви Святого Юра в Дрогобичі тривали чотири роки.

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, реставрували пам’ятку більше ніж 20 провідних фахівців Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Зокрема, зробили комплекс наукових досліджень: хіміко-технологічних, рентгенологічних, для виявлення первинного авторського фарбового шару ікон і поліхромії конструктивних елементів іконостаса. Далі художники-реставратори працювали над розкриттям найдавніших сакральних зображень та укріпленням самої конструкції іконостаса.

Іконостас перебуватиме у Києво-Печерській лаврі. Потім його повернуть до церкви Святого Юра в Дрогобичі.

Дрогобицька церква Святого Юра увійшла до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2013 році. Святиня є одним з найдавніших зразків сакральної дерев’яної архітектури Галичини й усієї України. Після початку повномасштабної війни, її також занесли до Міжнародного переліку культурних цінностей, що перебувають під тимчасовим посиленим захистом.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews