У Рівному провели експортний форум: на ньому були присутні гості з кількох областей

25.10.2024 14:12   Опубліковано : Олекса Мирожит
Джерело: RvNews

У Рівненській області провели третій експортний форум. У заході взяли участь понад 80 учасників, зокрема, експортери з Львівщини, Волині, Вінниччини, Івано-Франківщини, Буковини та Закарпаття. Це представники бізнес-спільноти, влади, а також провідні експерти в напрямі підтримки експортерів України, а також іноземні партнери з ПРООН та GIZ.

Такий захід на Рівненщині проводять вже втретє. Форум став майданчиком для обговорення тенденцій українського експорту. 

«Наразі 83% загального обсягу експорту з області йде до країн Євросоюзу. Це великий, стабільний та платоспроможний ринок. Серед основних галузей - деревообробна та меблева промисловість, сільське господарство, харчова промисловість. Наше ключове завдання, щоб число таких експортерів та обсяг відправленої ними продукції постійно зростали. Обмін досвідом та спільне обговорення проблем – шлях до цього. Сьогоднішній форум є складовою ініційованої Президентом платформи «Діалог влади з бізнесом», - зазначив під час вступного слова начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль.

У межах заходу відбулася низка панельних дискусій за участю провідних рівненських фахівців щодо роботи у воєнний період, промислового розвитку, логістичних питань та інших актуальних тем. 

Так, суттєва роль у розвитку бізнесу на Рівненщині належить міжнародній співпраці. Про унікальні ініціативи співробітництва із міжнародними організаціями розповів керівник компоненту програми міжнародної технічної підтримки «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі / EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», GIZ Ральф Ловак. Це і підтримка діяльності жіночого бізнес-клубу, бізнес-школи Smart People, організація тематичних поїздок для представників підприємств, надання грантів для бізнесу. 

Заступник постійного Представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс акцентував на створенні сприятливого бізнес-середовища на місцевому рівні, зокрема і впровадженні регіональних проєктів, спрямованих на конкурентні переваги регіону. 

У свою чергу заступник голови Рівненської ОДА Олександр Кохан розповів про механізми сприяння бізнесу – як державні, так і на рівні області.  

«Під час воєнного стану на Рівненщині з’явилося 16 тисяч нових підприємців, не було відтоку інвестицій. Це свідчить про адаптацію бізнесу до нових умов, а також ефективні державні та регіональні програми підтримки.  Вісім місяців тому за ініціативи Президента Володимира Зеленського започаткували комплексну політику «Зроблено в Україні». Брендування товарів, вироблених в Україні, дає можливість у рази збільшити міжнародні контракти. І вже є конкретні випадки на Рівненщині. Загалом сьогодні держава пропонує безпрецедентну підтримку для бізнесу, область підсилює ці інструменти. Вдячні за тривалу допомогу і міжнародним партнерам», - розповів Олександр Кохан.

Досвідом ведення бізнесу та пошуку іноземних партнерів під час війни поділився голова Рівненського аграрного клубу, генеральний директор виробничо-конструкторського об’єднання «МААНС» Станіслав Середюк. 

«Війна зробила нас вразливими, але і сильнішими також. Ми втрачали гроші, але не зупинилися – шукали рішення, працювали та зберегли робочий колектив.  Переглянули філософію ведення бізнесу і відкрили для себе нові країни – Болгарію, Румунію, Молдову. Співпрацюємо з Німеччиною та Америкою. З гордістю заявляю, що сьогодні на виставці у Казахстані наша продукція представляє Україну», - зазначив Станіслав Середюк. 

Також під форуму йшлося про роль державних інституцій у відновленні та розвитку українського експорту. Досвідом поділилися представники Рівненщини, Волині та Львівщини. На панельних сесіях заслухали інформацію вагомих учасників та досвідчених експертів зовнішньоекономічної діяльності. Присутні ознайомились з кращими практиками підтримки експортної діяльності в Україні, її регіонах.

БІЛЬШЕ ФОТО ЗА ПОСИЛАННЯМ

Пресслужба РівнеОДА


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews