Дитячу лікарню у Львові відремонтують за 34 мільйони з завищеними цінами будматеріалів

28.10.2024 12:05   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

КНП «Львівське територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» 23 жовтня за результатом тендеру замовило ТОВ «Сервіскотломонтаж-Львів» реконструкцію корпусу лікарні за 37,87 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

До середини лютого 2025 року мають виконати реконструкцію приміщень ізоляційно-діагностичного корпусу Міської дитячої клінічної лікарні Львова на вул. П. Орлика, 4.

Проєкт реконструкції цього корпусу під відділення невідкладної допомоги розробила американська консалтингова компанія ще у 2015 році. Втілювати його почали у 2019 році, у 2020 році відремонтували частину приміщень. Тепер реконструкцію мають завершити.

Цьогоріч виконають роботи на 23 млн грн, а решту – у 2025 році. Договірна ціна тверда.

У підсумковій відомості ресурсів найвагоміші позиції описані нечітко. Так, найбільша сума 3,38 млн грн іде на склопакети з алюмінієвими профілями по 10 620 грн/кв. м (тут і далі ціни та суми вказано з ПДВ). Компанія «Рідня» залежно від теплого чи холодного профілю та самих склопакетів пропонує подібні вікна від 5 316 грн до 15 228 грн/кв. м.

Двокомпонентну епоксидну мастику Ceresit CL 72 врахували по 2 562 грн/кг. Компанії «Декор-буд» та «Itera Group» продають таку по 1 641 грн/кг, що на третину дешевше.

Лінолеум ПВХ Forbo Sphera шириною 2,0 м коштує 1 608 грн/кв. м. Але «Епіцентр» продає лінолеум Forbo Sphera Essence у рулонах такої самої ширини по 965 грн/кв. м, а «Спецстройпоставка» – по 840 грн/кв. м. Це майже вдвічі дешевше.

Струмопровідний лінолеум Forbo Sphera EC коштує 2 268 грн/кв. м. «Polyx» продає його по 1 530 грн/кв. м, а «PMConstruction» – по 1 275 грн/ кв. м, що на третину дешевше.

Теплоізолюючий матеріал Rockwool Lamella Mat товщиною 50 мм заклали по 749 грн/кв. м. Однак львівські «Епіцентр» і «Нова Лінія» продають його по 456 грн/кв. м, що теж на третину дешевше.

Шовковисто-матову латексну фарбу Maxima SilkTouch 7 врахували по 343 грн/кг. «Нова лінія» продає її по 287 грн/кг, а «Maxima decor» – по 242 грн/кг, що на 16-29% дешевше.

У кошторис врахована середня зарплата робітника 17 800 грн. За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії вищий – 18 807 грн, а середня зарплата за вакансіями у будівництві на «Work.ua» у Львові значно вища – 28 500 грн.

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Для участі в них треба було принести виконаний аналогічний договір на будівництво або реконструкцію і мати чистий дохід за 2023 рік не менше 100% суми контракту, тобто 38,62 млн грн.

Фірмою «Сервіскотломонтаж-Львів» володіють львів’яни Сергій Липовецький, Віталій Крижанівський та Григорій Скакун. Дружина останнього Любов Скакун до 2021 року була начальницею договірного відділу Філії ДП Укрдержбудекспертиза у Львівській області.

Раніше співзасновником фірми також був Павло Мосендз, а до того – Юрій Цебрівський.

Із 2016 року фірма натендерила 890,42 млн грн. Зокрема вона виконувала перший ремонт цього корпусу і проектні роботи щодо нього: коригування та розділ з енергоефективності.

Також «Сервіскотломонтаж-Львів» фігурує у кримінальному провадженні поліції щодо можливого привласнення та розтрати майна, відкритої у 2020 році. Слідство підозрює основного власника з 50% статутного капіталу та кінцевого бенефіціара цієї фірми у заволодінні коштами КЗ «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня» Львівської облради в сумі 466 тис грн. Тоді половиною статутного капіталу володів Липовецький. Останньою ухвалою в травні 2024 справу було призначено до розгляду Франківським судом Львова.

Ще одне провадження стосується робіт з будівництва нової твердопаливної блочно-модульної котельні в м. Дубно Рівненської області. За ним директора «Сервіскотломонтаж-Львів» підозрюють у завищенні вартості придбаного устаткування і привласненні майже 1 мільйона гривень бюджетних коштів.

Позиція захисту – розмір збитків визначено без врахування ПДВ, роботи виконані в повному обсязі, в ціну враховано вартість комплектуючих, об`єкт запущений в експлуатацію, а вартість котлів від початку була узгоджена в процесі здійснення закупівлі. У цій справі в березні цього року суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у виді особистого зобов`язання.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews