Томос української церкви - Win-win стратегія для всього регіону

11.10.2018 15:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: UNN

У Стамбулі проходить Вселенський Синод, під час якого буде заслухано і питання об'єднання української церкви. Екзархи, направлені в Україну Вселенським Патріархом Варфоломієм - архієпископ Памфільський і Західної єпархії Української православної церкви в США Даниїл і єпископ Едмонтону і Західної єпархії Української православної церкви в Канаді Іларіон - вже перебувають у Туреччині і діляться позитивними прогнозами в розв'язанні українського питання. Сам Синод проходить за закритими дверима і триватиме протягом трьох днів. Надання Томосу на автокефалію української церкви буде розглянуто після звіту екзархів. Ймовірно також, що Вселенський патріархат зніме і анафему з Філарета - лідера Української православної церкви Київського Патріархату, оголошеного "поза церквою" РПЦ ще в 1997 році.

Читайте також

Філарет повідомив, коли можуть надати Томос
Українська Православна Церква таки отримає томос

Напередодні Синоду РПЦ, в свою чергу, звернулася до всіх помісних церков з пропозицією обговорити ситуацію навколо церковного життя в Україні. Такий варіант не спрацював, хоча і знайшлися прихильники ідеї продовжувати "діалог" в особі білоруської та сербської помісних церков.

Отримання офіційного статусу УПЦ ймовірно стане для України найважливішим символічним розворотом. Тому, як доводять події останніх чотирьох років, - духовні "притулки" залишаються стабільними і в умовах окупації, і в умовах бойових дій. Однак Томос змінить не тільки реалії українського і російського православного вимірювання. Це може мати наслідки для всього регіону.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: UNN