Роман Безсмертний

Або в Україні буде цивілізований обіг землі, або держави не буде взагалі

22.12.2018 13:13   Автор : Роман Безсмертний
Джерело: TeNews

Верховна Рада 17-ий раз поспіль продовжила мораторій на продаж землі. Ця тема – одна з тих, які найбільше болять українцям. За останні півроку об’їздив усю Україну – про ставлення до ринку землі запитують у кожному регіоні. На моє переконання, мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення треба скасувати і запровадити ЦИВІЛІЗОВАНИЙ ОБІГ ЗЕМЛІ.

На жаль, 2018-ий став черговим роком, коли в Україні взагалі нічого не було зроблено для цього. Натомість з кожним роком лише посилюється тіньовий нелегальний обіг. Ситуація така, що вже незабаром буде однаково – скасовувати мораторій чи продовжувати. Українське село за нинішніх правил знищується, землі через короткострокове використання виснажуються, в аграрному секторі будується виключно латифундистська модель економіки.

Для запровадження цивілізованого обігу землі необхідно найперше прийняти та удосконалити все законодавство, яке передбачено Земельним кодексом. А також іще низку законів, про які там не йдеться, але без яких ринок не запрацює.

Перша моя пропозиція – це прийняття закону про асоціації фермерів. Довіряти ринок землі державі – справа небезпечна. Ми всі добре пам’ятаємо приватизацію 90-х і що з того вийшло. Якщо не буде контролю дрібних та середніх фермерів, то із землею може повторитися та ж історія. Функція асоціацій – контроль на ринку: хто, з якою метою купує землю, що на ній вирощує, яких технологій дотримується і так далі.

Друга пропозиція – прийняти закон про іпотечний банк, який би опікувався кредитуванням сільськогосподарських виробників під заставу землі.

Третя пропозиція – підготувати кадри. В Україні зараз не існує фахівців, які можуть професійно працювати в умовах обігу земель.

Очевидно, що має бути прийнятий також закон про ринок землі, треба передбачити захист від рейдерських захоплень, закінчити інвентаризацію земель, виправити дані в Земельному кадастрі і так далі. Якщо справою зайнятись серйозно і комплексно – переконаний, що уже за три роки можемо вийти на цивілізований обіг землі. Головне, аби було бажання і розуміння в уряду, президента і парламенту.

Земля – це та ракета, на якій може злетіти наша економіка. Або яка цю економіку знищить остаточно. Тому з усією відповідальністю заявляю: або в Україні буде цивілізований обіг землі, або нашої держави не буде взагалі. Земля – це тема існування самої України.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews