Рівняни, які працюють на свіжому повітрі, мають право на перерву на обігрів

11.01.2019 08:25   Опубліковано : Марта Білик
Джерело: RvNews

Запитуєте – відповідаємо!

– Чи зараховуються до робочого часу перерви для обігріву працівників, які виконують роботу на відкритому повітрі чи в неопалювальних приміщеннях у холодний період року?

Відповідає лікар з гігієни праці відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Рівненській області Василь Литвин

У Кодексі законів про працю України встановлено, що роботодавець зобов’язаний надавати працівникам, які виконують роботу під час морозів на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях (зокрема, йдеться про вантажників та деякі інші категорії робітників), у випадках, передбачених законодавством, спеціальні перерви для обігріву та відпочинку, які зараховуються як робочий час.

Також роботодавець зобов’язаний обладнати спеціальне приміщення для обігріву і відпочинку. Зокрема, для тих, хто виконує роботу на вулиці, згідно з пунктом 6.2.10 ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці та промислова безпека у будівництві. Основні положення», мають бути інвентарні приміщення для захисту від опадів та обігріву, максимальна відстань до яких не має перевищувати 50 м від робочих місць.

Роботодавець повинен за узгодженням з профспілковою організацією (уповноваженою найманими працівниками особою з питань охорони праці) передбачити в колективному договорі:

– перелік погодних умов, коли потрібні перерви для обігріву й відпочинку;

– тривалість і кількість таких перерв;

– категорії працівників, що мають право на такі перерви.

Окрім того, відповідно до чинного законодавства роботодавець повинен забезпечити відповідну категорію працівників теплим спецодягом, спецвзуттям, рукавичками, умовами для прийняття їжі (гарячого чаю).

Дотримання таких простих правил та вимог збереже здоров’я працюючих та високу продуктивність праці.

Управління Держпраці у Рівненській області


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews