Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Президентські вибори: прізвище переможця перегонів відоме

12.03.2019 00:30   Автор : Віталій Тарасюк
Джерело: RvNews

Як уже інформували, 8 березня Центральна виборча комісія представила остаточний перелік кандидатів у президенти Українина виборах президента 31 березня. Зазначу, що 7 березня до ЦВК надійшли заяви кандидатів на пост президента України Дмитра Гнапа, Дмитра Добродомова та Євгенія Мураєва про відмову балотуватися на цьогорічних виборах.

Комісія скасувала реєстрацію цих кандидатів та затвердила остаточну форму і текст виборчого бюлетеня в день виборів та форму виборчого бюлетеня для повторного голосування. Відтак  після скасування реєстрації п’яти кандидатів на пост президента України бюлетень для голосування в день виборів міститиме  прізвища 39  кандидатів та відомості про них.

Узагалі на цьогорічних президентських виборах встановлено «кандидатський рекорд», адже вперше в історії новітньої України за пост глави держави боротиметься 39 учасників перегонів – такого ще не було. Відверто кажучи, були сподівання, що  десяток-другий так званих кандидатів зійдуть з дистанції. Вибачте, але свідомо вживаю словосполучення «так званих», хоча жодним чином не хочу нікого образити – керуюся лише здоровим глуздом, на відміну від декого, чиє прізвище буде у виборчому бюлетені без наймінімальнішого шансу на успіх. Хоча…

Хоча в даному разі успіх – категорія відносна. Особливо для технічних кандидатів, які готові на будь-які жертви заради перемоги «головного героя»…Та чи кількість трансформується у якість? Остаточно про це дізнаємося тоді, коли ЦВК оголосить переможця президентських виборів. Найімовірніше – це станеться аж у травні цього року. А поки що у багатьох виборців не тільки в очах рябить від прізвищ у довгенькому списку, але й подекуди у голові паморочиться: як зорієнтуватися у тих прізвищах та  передвиборних програмах? Чи можна вірити рейтингам?  На жаль, із наближенням 31 березня запитань менше не стає…

Крім того, чимало люду і за три тижні до виборів не визначилися, за кого віддадуть свій голос. Тому й не дивно, що запитання на кшталт: «А за кого голосувати?» можна почути на роботі й удома, на вулиці і в маршрутці. Що відповісти людям? Доводиться обходитися банальним побажанням голосувати…  головою. Та чи кожен зможе зорієнтуватися в інформаційному морі, коли подекуди проблемно вибратися із того масованого агітаційного набігу?

До чого я веду? А до того, що результат виборів може виявитися несподіваним навіть для бувалих аналітиків і політтехнологів. Хоча нині начебто визначені електоральні симпатії, переваги того чи іншого кандидата. Зрозуміло, що йдеться про 2-4 найрейтиновіших, бо решта три десятки з лишком ще до реєстрації в ЦВК були приречені на поразку. Розумію, що в кожного з них були інші стимули і мотиви, так чи інакше пов’язані з виборами, а також післявиборними розкладами. Але ота масовка кандидатів – не що інше, як ширма, за якою і пролунають  фінальні виборні акорди. Бо невже об’єктивно можуть сподіватися на перемогу кандидати, яких в Україні десятки мільйонів виборців не знають?

 Очевидно доведеться ковтнути гірку пігулку навіть кандидатам із упізнаваними прізвищами, але котрі в українському політикумі давно в ролі статистів. Ну нагадають людям, що вони живі-здорові та ще начебто в діловій політичній формі. І що з того? Одержати якісь бонуси на наступні парламентські вибори восени цього року багатьом із таких персонажівтакож не вдасться – про це свідчать не тільки відповідні рейтинги їхніх політсил , але і їхні особисто. Зважаючи на підупалий авторитет тих кандидатів, малоймовірні радикальні зміни в рейтингах.

І нарешті щодо грошової застави для реєстрації кандидатів на посаду президента. Дивували особи, які намагалися зареєструватися без застави: невже когось за лохів сприймали? З іншого боку, заставу варто збільшити. І навіть у кілька разів, бо в разі відчутного зниження її порогу, в нас кожне село і найвіддаленіший хутір виставлятиме свого кандидата в президенти. А, може, взагалі на часі змінювати систему виборів глави держави?

Утім із тим розберуться без мене. А поки що чекатимемо фіналу президентських виборів. Зі стовідсотковою впевненістю передбачаю, що він відбудеться 21 квітня 2019 року. Отоді-то й дізнаємося ім’я та прізвище очільника Української держави, яке вже нині на вустах у всіх…


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews