У Пенсійному фонді розповіли, хто з учасників АТО може отримати дострокову пенсію

17.03.2018 15:32   Опубліковано : Новини України
Джерело: 7days-ua.com

Учасники бойових дій у зоні АТО мають право дострокового виходу на пенсію за віком. За яких умов їм надають таке право, які документи для цього потрібні — розповіли в головному управлінні Пенсійного фонду в Тернопільській області.

В Україні діє Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції», яким внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тож учасники АТО мають право достроково вийти на пенсію за віком: чоловіки — в 55 років, жінки — у 50. Щоправда, обов’язковою умовою є наявність страхового стажу: не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 — для жінок. Якщо необхідного напрацьованого стажу немає, його можна здобути, сплативши страхові внески. Для цього потрібно звернутися до фіскальної служби й укласти договір добровільного страхування.

Читайте також

Працівники Путильського держлісгоспу передали допомогу в зону АТО (Фото)
Прокурори перевіряли, як на Рівненському полігоні живуть бійці
На сесії Рівненської обласної ради депутат-АТОвець повернув нагороди від Порошенка

Військовослужбовці, особи рядового й начальницького складу органів внутрішніх справ, поліцейські, добровольці, резервісти, військовозобов’язані, які отримали статус інваліда війни або учасника бойових дій у зв’язку із безпосередньою участю в АТО, а також дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб та батьки загиблих учасників АТО можуть скористатися правом дострокового виходу на пенсію за віком.

Для призначення дострокової пенсії в управління Пенсійного фонду необхідно подати такі документи (залежно від категорії): документи, що підтверджують вік і стаж, посвідчення інваліда війни, учасника бойових дій або члена сім’ї загиблого, та документи, що слугували підставою для надання відповідного статусу, визначені законодавством, що підтверджують факт безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення; перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення, документи про смерть і зв’язок смерті з безпосередньою участю в АТО.

Для призначення дострокової пенсії можна звернутися в будь-яке управління Пенсійного фонду без «прив’язки» до місця проживання.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 7days-ua.com