Українці масово виїжджають закордон – експерти б’ють на сполох

10.04.2018 14:28   Опубліковано : Новини України
Джерело: UaNews

Українці масово виїжджають закордон. Хтось на навчання, хтось на тимчасові заробітки, хтось – назавжди разом з усією сімєю. Експерти попереджають: якщо міграція не зупиниться, національній економіці загрожує колапс.

Учителька англійської з міста Берегове Віолетта Македон торік отримала звання «Вчитель року». Нині – мешкає у Лондоні, доглядає за літнім чоловіком Бобом. Віолетта гуляє з пенсіонером, водить його по музеях, доглядає. Скільки українців виїхало на заробітки закордон, точно підрахувати складно. Офіційна статистика Державної служби зайнятості наводить цифру у 5 мільйонів. Експерти ж кажуть: насправді трудових мігрантів удвічі більше.

Нині найбільш популярний напрямок для заробітчан з України – Польща. Лише за перші півроку 2017-го Варшава видала українцям 750 віз із правом на проживання та роботу. Загалом лише офіційно у Польщі працює 1 мільйон 200 тисяч наших громадян. Утім, українці їдуть закордон працювати не юристами, лікарями або інженерами. Жінки здебільшого влаштовуються доглядати за дітьми, пенсіонерами або виконувати роботу по дому. Чоловіки працюють будівельниками. Робота на будівництві – одна з найприбутковіших для українських гастарбайтерів у Польщі, за місяць можна заробити до 2700 злотих, це 19 тисяч гривень.

«Погіршення економічої ситуації останніми роками, звичайно, спонукало багатьох людей виїжджати за кордон. Основний мотив – якраз не безробіття, а низькі зарплати, тому що робота є, а от платять за неї дуже мало», – розповідає головний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська.

У короткочасній перспективі заробітчани закордоном приносять Україні радше користь. У польському уряді підрахували: додому українці відправляють по кілька мільярдів доларів на рік. Сума – співрозмірна із допомогою міжнародних кредиторів. Утім, вік мігрантів щоразу зменшується. Українці переїжджають до більш успішних країн на навчання, аби потім знайти там роботу і залишитися назавжди.

Експерти б’ють на сполох: з такими темпами міграції невдовзі нікому буде працювати в Україні і нікому буде сплачувати податки. Нині 10 зайнятих українців забезпечують 12 пенсіонерів. І цей показник  уже є критичним. Подальше зниження кількості платників податків може призвести до колапсу пенсійної системи. Експерти, як мантру, повторюють: зупинити потік мігрантів могли б реформи. І якщо з ними не поквапитися, то забезпечувати економічне зростання держави буде просто нікому.

Більше дивіться у відео


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: UaNews