Контролювати продаж алкоголю будуть місцеві ради Буковини 

12.05.2018 22:43   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: pogliad.ua
Президент Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових».
 
Згідно з рішенням парламенту, він надає право органам місцевого самоврядування встановлювати заборону на продаж алкогольних напоїв у нічний час, а також дозволяє штрафувати торговельні заклади в зв'язку з порушенням правил продажу алкоголю.

Усе це подається під надзвичайно шляхетним наміром піклування про здоров’я нації, майбутнє покоління тощо. Мовляв, заборонивши продавати алкоголь вночі, в Україні одразу зникне проблема алкоголіків, а підлітки замість енергетиків вночі почнуть пити лимонад.

Проте, чи не у кожній багатоповерхівці є «точка», де спритники продають алкоголь будь-коли за «прийнятною ціною».

Таке рішення вже намагалася просунути через сесію Чернівецької міської ради нині колишня депутатка Якимчук, яка не змогла збудувати тут свого політичного майбутнього і повернулася до столиці (після того як її чоловіка – прокурора області – перевели назад до Києва).

Між тим, у медалі дві сторони. Якщо у магазині пізнього вечора алкоголь придбати не вдасться, то у будь-якому розважальному закладі він литиметься рікою. 

Загалом, за різними оцінками, тіньовий ринок обігу алкоголю і Україні коливається в межах 50%. Чи не у кожній багатоповерхівці є «точка», де спритники продають алкоголь будь-коли за «прийнятною ціною». Але – це переважно сурогати (у народі – «пальонка»), або - самогон.

Нагадаємо, що зараз у Чернівцях ситуація з нелегальним обігом наркотиків (про це кажуть самі правоохоронці) наближається до критичної. Такого, кажуть, не було ще ніколи. І з цим не в змозі боротися правоохоронні структури, то чи знайдуться ресурси для протидії продажу фальсифікату?

«Без комплексу заходів щодо оздоровлення самою забороною нічого добитися не вдасться. Закони ринку невблаганні – де народжується попит – одразу з’являється пропозиція. Заборонять продавати алкоголь вночі в магазинах – до цього бізнесу підключаться таксисти, точки нелегальної торгівлі у житлових масивах тощо. З іншого боку, сьогодні надходження до бюджету від акцизу з продажу алкоголю становлять мільйони гривень, якщо не помиляюся, десь півтора мільйона за кілька місяців, - каже економіст В’ячеслав Борець. – Так, це гроші, отримані від продажу алкоголю і зароблені на слабкостях людей. Та з іншого боку, ці гроші підуть у тіньовий сектор».

За інформацією Головного управління ДФС у Чернівецькій області, впродовж січня-березня 2018 року, за ліцензування гуртової (роздрібної) торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами надійшло до місцевих скарбниць Буковини понад 2,9 мільйона гривень, що на 294 тисячі більше, ніж затверджено планових показників.

Куди підуть ці мільйони після заборони легального продажу – не важко здогадатися – наприклад, у тіньовий сектор за фальсифікат, сурогат та наркотики.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

За матеріалами https://pogliad.ua 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: pogliad.ua