Експерти ЄС: виробництво курятини в Україні виходить на європейський рівень

21.05.2018 18:53   Опубліковано : Новини України
Джерело: UaNews

15 травня французька делегація Технічного Інституту Птахівництва (ІТАVІ) завітала до ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика». У рамках експертної місії провідні спеціалісти Франсуа Кадюдаль і Жонатан Еркюль оглянули одне з найбільших підприємств галузі, на потужностях якого вирощується курятина ТМ «Епікур» без антибіотиків і стимуляторів росту.

Експерти дали кваліфіковану оцінку роботі підприємства та обговорили досвід Європи в галузі виробництва без використання антибіотиків на прес-брифінгу для місцевих ЗМІ.

«Наша місія в Україні — поділитися європейським досвідом і рекомендаціями з технічних аспектів галузі, — прокоментував Франсуа Кадюдаль, експерт Інституту птахівництва. — Ми бачимо, що українське птахівництво швидкими темпами сформувало власну структуру та вийшло на якісно новий рівень. Нам важливо визначити, у яких аспектах співпраця між Україною і Францією була б найкориснішою».

По-перше, європейська практика передбачає набагато ширший спектр і диверсифікацію виробництва за видами: гусятина, качатина, курятина, індиче м’ясо. Експерти радять українським виробникам розширювати можливості виробництва в цьому напрямі.

«Українці у своїх індивідуальних господарствах уже давно вирощують різну домашню птицю, однак у промислових масштабах це поки що слабко розвинуто. Над цим Україна сьогодні й має працювати», — коментує Франсуа Кадюдаль.

По-друге, експерт наголосив, що беззаперечний світовий тренд — органічне виробництво, і варто звертати увагу на технологічний аспект: у яких умовах птиця зростає, яке зерно споживає: «Європейські виробники м’яса домашньої птиці працюють без жодних стимуляторів росту та антибіотиків. І тішить, що український виробник вливається в загальноєвропейський і світовий тренд».

«Ми як виробник постійно стежимо за „добробутом“ птиці. Хоч це звучить надто претензійно, саме умови утримання курей врешті впливають на той продукт, за яким покупці приходять до магазинів, більше того, на здоров’я нашого споживача, — додає Аліна Сич, генеральний директор ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика». — І, що важливо, українська курятина промислового виробництва має вищу якість, адже там практично немає антибіотиків. Тоді як у дрібних фермерів таких високих стандартів і гарантій немає, там набагато складніше позбутися антибіотиків».

Французькі фахівці та представники місцевих ЗМІ особисто оглянули птахофабрику: пройшли ланцюг технологічного процесу вирощування птиці без антибіотиків і побачили умови утримання бройлерів. Перевага підприємства в тому, що компанія постійно знаходить способи підвищувати додану вартість продукції. Ще 5 років тому в компанії на переробку йшло тільки 9% курки, нині це вже приблизно 70%. Найближчим часом планується спрямовувати на переробку 85%. Для цього буде побудовано ще один сучасний забійний цех, який заплановано ввести в експлуатацію максимум за два роки. Тоді не лише збільшаться обсяги виробництва, а й оптимізуються витрати, адже багато функцій стануть автоматизованими.

Слід зазначити, що нині вартість продукції ТМ «Епікур» на 20% вища порівняно з іншими виробниками. Але це явище тимчасове і пов’язане з підвищенням собівартості — нині підприємство зазнає збитків через посилений падіж птиці. Але компанія змогла і це використати з користю — підприємство навчилося забезпечувати себе енергією та отримувати додаткові надходження до бюджету завдяки вторинній переробці.

Підсумовуючи, європейські експерти зробили втішні висновки та наголосили, що на українській фабриці сучасні пташники. Також відзначено досягнення підприємства у виробництві курятини без антибіотиків.

Українсько-французьке співробітництво у сфері птахівництва однозначно перспективне — такий висновок зробили Франсуа Кадюдаль і Жонатан Еркюль. На цьому етапі експертам важливо забезпечити інтерфейс між трьома основними ланками в галузі птахівництва: виробник — науково-дослідна діяльність у сфері птахівництва — державний сектор.

Як прогнозують експерти, невдовзі Україна та Бразилія змагатимуться за споживача курятини в Європі, адже обидві країни конкурують за ціною та ідентичною продукцією — виробництвом м’яса птиці.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: UaNews