У річницю смерті Блаженнішого Любомира Гузара до Чернівців приїде його племінниця з Канади

02.06.2018 19:15   Опубліковано : Буковинський Новинар
Джерело: buknews.com.ua

Ексклюзивно і унікально у Чернівцях! 3-го червня! У річницю смерті Блаженнішого Любомира Гузара до Чернівців приїде його племінниця Марія Рипан (Канада). З відеопрезентацією про духовного батька України і презентацією чотирьох книг про Блаженнішого, остання з яких - «Найдорожча Мамусю!» Листування о. Любомира Гузара з матір’ю» щойно вийшла друком і презентуватиметься на «Книжковому арсеналі.

Вітальне слово і благословення - владика Йосафат Мощич.

На чернівчан чекає цікава розповідь про Блаженнішого з уст його племінниці і фотослайди унікальних світлин. Також відкриється виставка унікальних поштівок з колекції родички Блаженнішого Любомира- Калини Гузар, яка має чернівецьке коріння. 

Всі бажаючі запрошуються 3-го червня ( неділя), о 14.00 до Художнього музею (Центральна площа, 10). Тут також відкриється виставка унікальних поштівок з колекції родички Блаженнішого Любомира- Калини Гузар.

Виставка листівок з колекції Калини Гузар (Франція), з музейних фондів, відкриється 3-го червня, 14.00, у Чернівецькому Художньому музеї (Центральна площа, 10) спеціально до презентації книг про Блаженнішого Любомира Гузара.

В одній із фондових кімнат Чернівецького Художнього музею на підлозі лежить величезна валіза. Саме у ній у 1998-му році до Чернівців із Франції приїхала колекція листівок Калини Гузар-Угрин. 2 тисячі 380 листівок. Чернівецька міська рада передала їх музею.

«Ласкаво прохаю читачів під час ознайомлення із цими спогадами думати не тільки про моє минуле, а й навчатися чогось із прикладу наших предків”.

Блаженніший Любомир Гузар.

Марія Рипан – донька рідної сестри Блаженнішого Любомира – Марти. Вона є відомою майстринею жіночих прикрас з бісеру та дослідницею українського народного мистецтва. Пані Марія приїжджає в Україну спеціально на річницю з дня смерті свого дядька і великого морального авторитета всіх українців. Нагадаємо, світлої пам’яті кардинала Любомира Гузара не стало 31-го травня рік тому. 

Наприкінці травня на міжнародному фестивалі «Книжковий арсенал» у Києві презентуватиметься книжка «Найдорожча мамусю... (Листування о. Любомира Гузара з матір’ю)» за участі глави УГКЦ Святослава Шевчука, Марії Рипан, Мирослава Мариновича та Олега Турія. 

Одразу звідти пані Марія приїжджає до Чернівців – з відеопрезентацією "Коріння Блаженнішого Любомира Гузара – духовного батька України".

У нас вона презентуватиме і чотири книги про Блаженнішого Любомира:

- «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара» (автор Володимир Чистух, Свічадо, 2017),
- «Блаженніший Вуйко Любко» (видання споминів, Свічадо, 2017),
- «Найдорожча Мамусю!» Листування о. Любомира Гузара з матір’ю (1975-1992), (упор. Марія Рипан, Олег Турій. Львів: Видавництво Українського католицького університету 2018. – 264 с.)
- «Думки у спадок» (збірник цитат Блаженнішого, упор. Ольга Гнатишин. Свічадо, 2018).

Всі видання можна буде придбати під час презентації. Ці чотири книги побачили світ вже після смерті Блаженнішого Любомира. 

- «Моя презентація починається з представлення короткої історії родини Дмитра Гузара, який більше півстоліття був парохом села Завалова, що на Тернопільщині, та правнуком якого є Блаженніший Любомир Гузар, - розповідає Марія Рипан.- Також розповім про родовід мами Блажденнішого - Ростислави Демчук. Розкажу про листування о. Любомира Гузара з матір’ю, сестрою Мартою та її чоловіком Зеноном періоду 1975-1976 і 1985-1992 років, на які припало багато доленосних подій у житті українського народу й греко-католицької церкви. Ця книжка листів “Найдорожча Мамусю” не тільки показує, як сприймав і оцінював отець Гузар ці історичні події, а й розкриває його внутрішній світ як людини й церковного діяча, являє читачеві глибоко зворушливі стосунки сина й матері. Моя презентація буде ілюстрована численними фотографіями з приватних архівів, щоб люди могли більше дізнатися про родовід владики Любомира, представники якого відзначалися активною діяльністю». 

Племінниця Блаженнішого Любомира розкаже і про чернівецьку гілку родини Гузарів. У Чернівцях у першій половині 20 ст. мешкала родина Гузарів. Відомий лікар Володимир Гузар (дядько Блаженнішого) проживав у Чернівцях з дружиною Ольгою Гузар, відомою громадською діячкою міста, та чотирма дітьми – Дмитром, Любомиром, Дарією та Ростиславом. Частина чернівецьких Гузарів була знищена радянським режимом, частина – емігрувала до Франції.

Калина Гузар – родичка Блаженнішого, народилася у Франції і все життя там прожила, займалася перекладами з української на французьку мову. Вони неодноразово зустрічалися з Блаженнішим Любомиром – у Парижі та у Львові.

Калина зібрала майже три тисячі листівок на українську тематику, і всіх їх передала Чернівцям. Вся колекція листівок Калини Гузар-Угрин зберігається у фондах Чернівецького Художнього музею. Тематично листівки можна класифікувати так: українські міста, Шевченкіана, ікономалярство в діаспорі, Голодомор у творчості художників, українська вишивка, твори українських художників 19-20 століть, творчість митців діаспори, і це не повний перелік.

Бабуся Калини – відома громадська діячка Чернівців початку 20 ст. Ольга Гузар, дідусь – знаний у нашому місті лікар Володимир Гузар. Батько Калини разом із старшим братом емігрував до Франції перед Другою Світовою війною. Решта родини чернівецьких Гузарів була знищена радянським режимом…

Калина Гузар-Угрин – родичка світлої пам’яті Блаженнішого Любомира Гузара. У батька Калини було таке ж ім’я, як і у Блаженнішого – Любомир Гузар. Народившись і все своє життя проживши у Франції, своїм батьком – чернівчанином Любомиром Гузарем, - Калина була вихована в українських традиціях. Щоправда, Калиною її називали у Франції лише українці, а французи кликали Калена. Вона зібрала більше 2-х тисяч поштівок на різні теми: українські міста, Шевченкіана, Голодомор у творчості художників, українська вишивка, твори українських художників ХІХ-ХХ століть… Велика частина листівок на великодню тематику і найбільше – понад 500 – на різдвяну.

Калина вперше побувала у Чернівцях разом зі своїм батькому 1991-му році. Мала нагоду познайомитися у Україною, в дусі якої виховувалася, а також відвідати Львів, де зустрічалася із Блаженнішим Любомиром. Коли Блаженніший Любомир жив за кордоном, він не раз бував у Парижі, де бачився і з Калиною, і з її батьком.

Колекція поштівок Калини Гузар-Угрин зберігається у фондах Художнього музею, і час від часу виставляється. Колекція надійшла впорядкованою, і це зробила сама Калина. Листівки видані у різних країнах – Америка, Франція, Австралія… . А тематика - така українська!

Калина, предки якої походили з Галичини і жили у Чернівцях, мала плани на пенсії переїхати до Чернівців і трохи пожити тут. Однаково добре володіючи французькою та українською мовами, Калина багато перекладала з української на французьку. Зокрема, у 1980-му - знамениту книгу Івана Дзюби “Інтернаціоналізм чи русифікація?”. А також у співавторстві переклала на французьку велику книгу про Голодомор в Україні 1932-33 років.

Там, у Франції, Калина вийшла заміж за колишнього військового на прізвище Угрин, у них народився син Олександр. Чоловік Калини викладав спів і дириґував на літніх курсах ОУМУФ - Організації Української Молоді у Франції. Калина викладала історію і літературу на цих же курсах. 

Разом із чоловіком Калина похована у місті Sucy en Brie у Франції. Всі, хто знав Калину Гузар-Угрин зауважують, що вона була дуже скромною у побуті. 

Після першого візиту до Чернівців у 1991-му році, Калина Гузар ще кілька разів по тому приїжджала сюди.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: buknews.com.ua