Тернопільські медики розповіли, які літні напої найкорисніші

07.06.2018 09:13   Опубліковано : Катерина Богуславська
Джерело: TeNews

Тернопільські лікарі зауважують, що влітку дуже часто люди, бажаючи втамувати спрагу, купують у магазинах солодку воду з барвниками, але у цих напоях є багато цукру та калорій, а корисних речовин у них взагалі не міститься. Тому, треба обирати те, що принесе користь організму.

«Чиста вода - це ідеальний напій. Вона не містить калорій, очищає організм, налагоджує і прискорює обмін речовин, запобігає зневодненню. Вода бере участь у всіх біологічних процесах організму. Ця рідина відповідає за ріст, регенерацію, омолодження і зволоження. Тому коли хочеться пити, краще всього вибрати воду. Якщо не хочеться пити просто чисту воду, можна додати часточку лимона або лайма, листочок м'яти. Це поліпшить і урізноманітнить смак напою.

Літо - сезон ягід. Але можна не просто вживати плоди, а готувати їх них корисні напої. Морси і компоти без цукру - це те, що потрібно для втамування спраги. Кожна ягода містить свій набір корисних речовин. Тому протягом літнього сезону слід готувати напої з якомога великої кількості різних ягід. Це допоможе наситити організм цінними речовинами.

Чорниця містить вітаміни А, С, Е, К, залізо, цинк, кальцій, лютеїн, флавоноїди, жирні кислоти. Ця ягода корисна для здоров'я очей, відмінної пам'яті, нормального травлення.

До складу малини входять вітаміни Р, групи В, А і С, ефірні масла, саліцилова кислота, антоціан, хлор, магній, калій. Ягода допомагає запобігти розвитку атеросклерозу, знімає жар, усуває запалення, виводить шкідливий холестерин.

Полуниця містить багато вітамінів групи В, а також Е, С, А, К, антиоксиданти, клітковину, пектини, органічні кислоти. Солодка ягода зміцнює імунітет, виводить зайву рідину, покращує роботу мозку.

Суниця містить такі речовини, як кобальт, йод, фосфор, марганець, флавоноїди, цукор, вітаміни групи В і С, пектини. Ця лісова ягода захищає від пухлин і хвороб суглобів, допомагає схуднути і поліпшити роботу мозку.

Вишня крім вітамінів і мінералів містить кумарин, еллагову кислоту, антоціан, органічні кислоти. Вишня позбавляє від безсоння, покращує роботу серця, мозку, сечовидільної системи.

Готувати напої легко. Для морсу досить вичавити сік ягоди і змішати його з водою. А для приготування компоту слід проварити суміш ягід в воді буквально кілька хвилин. Якщо напій виходить дуже кислий, можна додати мед.

Смузі і коктейлі - такі напої допомагають вгамувати не тільки спрагу, але і голод, тобто, перекусити. Готують їх з фруктів, ягід, зелені, овочів, молочних і кисломолочних напоїв, соків, мінеральної води, різних спецій. Смузі - більш густий напій, зазвичай в ньому ягоди і фрукти подрібнені в повному обсязі, а коктейль - більш рідкий напій.

Щоб приготувати такі напої, не буде потрібно багато часу. Досить збити в блендері всі інгредієнти. Наприклад, банан, полуницю, йогурт або кефір, огірок, зелень. Варіантів маса! Є солодкі і несолодкі напої. Але, звичайно, варто утримуватися від використання цукру, жирних молочних напоїв, магазинних соків. Інакше такі смузі і коктейлі не тільки вгамують спрагу, але і додадуть кілька зайвих кілограмів.

Холодні чаї: звичайно, можна просто заварити зелений або чорний чай, охолодити його і пити. Він добре втамує спрагу. Але краще, звичайно, спробувати нові і більш корисні рецепти. Наприклад, додати до заварки трохи тертого імбиру, сік лимона. Або заварити зелений чай, а коли він охолоне, додати будь-які нарізані фрукти і ягоди, кубики льоду. Тут теж багато варіантів. Добре додавати цитруси, м'яту, мелісу, листя смородини і вишні, а також багато іншого.

Рецепти прохолодних напоїв

Ось кілька оригінальних варіантів напоїв, які допоможуть вгамувати спрагу і не додадуть зайвих кілограмів.

Ягідний смузі

Змішати чорницю, ожину і малину (досить склянки), додати ванілін, 200 мл натурального йогурту, ложку лимонного соку і збити в блендері. При бажанні можна додати пару листочків м'яти.

М'ятний напій

Вичавити сік з двох лимонів, змішати з літром теплої води і додати цукор за смаком. Пучок м'яти збити в блендері, додати в напій і залишити на сорок хвилин. Потім охолодити і можна пити.

Компот

Стакан чорної смородини залити двома літрами води і довести до кипіння. Додати два нарізаних яблука, шість слив, звільнених від кісточки. Варити три хвилини, потім додати десять штук полуниці і варити ще хвилину. Зняти і охолодити, при бажанні додати лимонну кислоту.

Вибирайте правильні напої для спекотного літа. Готуйте їх заздалегідь і беріть з собою. Це допоможе уникнути вживання готових солодких напоїв», - розповідає заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Юрій Дементьєв.

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews