На Кременеччині встановили пам'ятний Хрест на честь загиблого воїна УПА

30.06.2018 16:13   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: TeNews

У Кременецькому районі освятили пам’ятний знак невідомому бійцю УПА. Дубовий хрест встановили на хуторі, поблизу села Кімната. Саме на цьому місці загинув воїн у бою в червні 1945 року.

83-річна Лілія Слєдзінська родом із села Кімната. У неї на очах загинув воїн, на честь якого встановили пам’ятний хрест. Лілія Адамівна зі сльозами на очах згадує зворушливу історію: «Вночі був бій УПА із НКВД. Зранку я вибігла назбирати в полі квітів, помітила важкопораненого чоловіка. Покликала маму, вона перев’язала рану воїна і запитала в нього: як тебе звати, звідки ти? Він відповів: «Я син України», і через деякий час помер. Зв'язкові УПА поховали тіло бійця у лісі, неподалік місця бою.

Історія про невідомого воїна назавжди залишилася у спогадах Лілії Слєдзінської. Ім’я і прізвище бійця з’ясувати не вдалося. У 2018 році Лілія Адамівна як голова районного об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка ініціювала встановити пам’ятний знак на місці загибелі воїна УПА, домовилася щодо надання матеріалів, знайшла майстрів, які виготовили хрест і таблицю з надписом. Освятили дубовий Хрест 25 червня. У заході взяли участь голова районної ради Володимир Стефанський, голова Кременецької районної та міської організацій партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ірина Скакальська, просвітяни Кременеччини на чолі з Лілією Слєдзінською. Проведення заходу організаційно підтримала районна організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

«Це пам’ятник сину України і всім невідомим борцям, які загинули за Незалежність нашої держави. Прапор УПА– це червоно-чорний стяг і тут є певна символіка. Чорний колір – це наша земля, а червоний – кров борців. Імена багатьох воїнів, які полягли за Україну, залишаються невідомими. Встановлення пам’ятних знаків Героям є невід’ємною частиною вивчення, формування нашої історичної пам'яті. Дуже важливу роль виконують такі заходи у контексті виховання молоді. Студенти, які були присутні на освяченні хреста, отримали інформацію про історичні події не тільки в аудиторії, а мали можливість послухати очевидців і дізнатися подробиці, які складно знайти у підручниках. Такі заходи дають поштовх переосмислити історичні моменти історії нашої країни», - зазначила голова Кременецької районної та міської організацій партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ірина Скакальська.

null

 

null

 

null

 

null

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews