На Буковині відкрили пам’ятник учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС (Фото)

21.09.2018 21:52   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

21 вересня голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук взяв участь у відкритті пам’ятника учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС у м. Кіцмань.

Звертаючись до мешканців Кцманщини, Олександр Фищук зазначив, що 26 квітня минуло 32 роки як український народ, зрештою й світ, спіткала страшна трагедія – вибух на Чорнобильській АЕС: «Якщо матеріальні втрати можна представити у вигляді конкретних фінансових показників, то жодними грошима не виміряти людське горе, пов’язане зі смертю чи втратою здоров’я ліквідаторів аварії, із хворобами дітей, зі страхом згубних наслідків катастрофи. Унаслідок чорнобильського вибуху в Україні було радіаційно забруднено 2294 населені пункти, розташовані на територіях 77 районів 12 областей, в тому числі населені пункти Кіцманського району».

«Пам’ятаючи про темні сторінки історії, ми ніколи не повинні забувати героїзму пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, представників усіх професій, котрі брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Їхній подвиг назавжди записаний у літопис людської мужності й навічно залишиться в пам’яті українського народу. Ми знаємо, що радіація здатна знищити все живе, але промені смерті не змогли знищити дух героїзму, солідарності і самовідданості тих чоловіків і жінок, які боролися в Чорнобилі з ядерною стихією, - наголосив Олександр Фищук. – Ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув у цій боротьбі. І сьогодні, відкриваючи цей пам’ятник, ми вшановуємо подвиг тих співвітчизників, хто ціною власного здоров’я та навіть життя усунув загрозу «мирного атома» на порозі нашої домівки».

В рамках заходу настоятель Української православної Свято-Миколаївської церкви м. Кіцмань отець Юрій освятив пам’ятник, а всі присутні помолилися за душі  жертв цієї страшної трагедії.

Відтак, учасники заходу поклали квіти до пам'ятника учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Виготовив пам'ятник приватний підприємець Вірста Юрій Васильович, який і є автором  проекту.

Для спорудження пам'ятника з бюджету Кіцманської міської ради об'єднаної територіальної громади виділено 50 тисяч гривень.

За матеріалами Чернівецької ОДА.

null
 

 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews