«Серце на ниточці» презентувала рівненська письменниця Віра Мельникова

Це нова книга про життя сучасних українців. В основі – повість про війну і життя, кохання, цінності вищі й вічні

23.09.2018 19:15   Опубліковано : Анна Лимич
Джерело: RvNews

 В тижні, що минув, знову книжкова подія: повість «Серце на ниточці»  презентувала рівнянка Віра Мельникова. Шанувальники творчості письменниці зібралися в обласній науковій бібліотеці.

Чому авторка дала своєму творові, основаному на реальних подіях, таку назву – «Серце на ниточці?».

- Назва – глибоко символічна, – пояснює авторка. Адже людина живе доти, доки б’ється серце. Серце є як основним життєдайним органом у людини, так і дивним храмом найпотаємніших найщиріших почуттів людини – кохання і милосердя. Так У моїй повісті спостерігається сплетіння тем – життя і смерті, миру і війни, кохання і зради. Серце ж, коли воно у небезпеці, від смерті – «на ниточці», тоді це життя слід негайно рятувати! А як?  Відповідь дає зміст повісті: «Лише братерська взаємовиручка, щире і вірне кохання, людське милосердя спроможні врятувати людину і підняти її дух.

null
Віра Мельникова. Фото Анни Лимич

У збірці, окрім повісті, вміщено ще й із  десяток оповідань. Герої творів, прототипами яких стали наші сучасники, по-різному вирішують свої особисті та суспільні проблеми, спонукаючи читача серйозно осмислювати моральні і духовні виклики сьогодення.

 Книга – легко сприймається і читається, вона причаровує своєю, можна сказати, елегантністю, точністю слова, правдивим зображенням того, що бачимо ми тепер навколо. 

Віра Мельникова відома у Рівному не тільки як поетеса й прозаїк, але й як філолог-викладач, публіцист, адже чимало пише й публікує в ЗМІ свої статті. Відома і як майстриня. Адже майстерно виготовляє цікаві ляльки-мотанки  та різні образні ляльки, які з її рук йдуть до людей, викликаючи найкращі емоції. До речі, до презентації книги авторкою була підготовлена ще й невеличка лялькова виставка.

Під час двогодинної презентації на тему книги та й на адресу її авторки прозвучало багато щирих і теплих слів, зокрема від: ідейного натхненника повісті – вояка Української армії Віталія Домащука і барда та волонтерки Мирослави Панасюк; письменників Ірини Баковецької, Неоніли Диб’як, Анни Лимич, Юлії Семенової, бібліотекаря  Галини Конарчук, від науковця Лілія Овдійчук, яка прийшла на презентацію книжки зі студентами-філологами і багатьох інших.

null
Письменниця з учасниками зустрічі.  Фото автора

Учасники зустрічі цікавилися тим, як з’явився задум написання книги?

– Після несподіваної зустрічі в дорозі з вояком АТО – Віталієм Домащуком (на фото – поряд з автором), результатом розмови з яким стало інтерв’ю для сайту www.rvnews.rv.ua – «Позивний Шустрий», – розповіла Віра Олександрівна, зізнавшись, що  до глибини душі вразила її розповідь бійця про війну на Сході. А ще вразив його настрій – непереборне почуття віри у перемогу над ворогом.

null
З вояком АТО – Віталієм Домащуком, зустріч з яким підштовхнула до написання книжки.  Фото Анни Лимич

І це – не гучні слова про його патріотизм і відчуття громадянської гідності. Він з братерською симпатією і теплотою говорив про своїх вояків-побратимів, про їхній міцний стан дух та  взаємовиручку у скрутних ситуаціях бою, шанобливо відгукувався про свого командира підполковника Миколу Капіноса. 

 

null
Дизайн обкладинки - ідея Віри Мельникової

Дуже хотілося авторці, аби  однойменна повість  «Серце на ниточці», що стала основою книги, була максимально правдивою. Тож поряд із позитивними образами, яскравими особистостями, харизматичними героями – командиром майором Калиниченком, українським патріотом вояком-парамедиком Сергієм, вірною, щиросердною Надією існували й інші персонажі, в яких уважний читач знайде звичайні негативні прояви. А це – невиправний егоїзм Олени, професорської доньки, яка не розуміє великої місії військового командира, яку покладено на її чоловіка Валентина Калиниченка. Це –  Олег, майже асоціальний тип, безвідповідальний в усіх відношеннях, колишній чоловік Надії, а також  –інфантильний Сашко-програміст.           

Авторка щиро подякувала всім, хто брав участь у творенні її книги:  редактору Неонілі Диб’як, членам координаційної ради з видавничих питань, які впровадили у практику міста «Програму підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги в м. Рівному» (голова Галина Кульчинська),  міському Управлінню культури в особі Тараса Максименка і Андрія Ткачука, видавництву «Волинські обереги» (директор Віталій Власюк).  

   Отже, «Серце на ниточці» Віри Мельникової пішло у світ. Воно справжнє і сповнене людською добротою, світлом письменницького слова, великою спостережливістю і талантом виявлення нашого життя способом книги. Воно б’ється, живе і дарує людям радість. 

Авторка статті – Софія Троян


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews