Роман Мацола - улюблений пивовар Путіна, господар «Першої приватної броварні»

29.09.2018 20:24   Опубліковано : Новини Станіславівщини
Джерело: Антикор

З кожним новим загиблим на Донбасі українським солдатом все гостріше постає питання про моральну та кримінальну відповідальність тих, хто фінансує його вбивць. І вже давно відомо, що найголовніші спонсори «терористів і агресора» це ті, хто щодня кричить про них з високих трибун, а найбільше їх чомусь у пропрезидентській фракції БПП, пише - Антикор.

Знайомтеся з ще одним з них - це Роман Мацола, який разом зі своїм братом Андрієм Мацолою відомі як засновники і співвласники «Першої приватної броварні». А ще також своїм бізнесом у Росії, з якого вони платять багатомільярдні податки в російську скарбницю.

Доктор Алкоголь

Мацола Роман Миколайович народився 11 серпня 1974 року в селі Грушево Тячівського району Закарпатської області. Незабаром сім'я переїхала до Львова, і вже там 4 серпня 1977 року народився його молодший брат Андрій. Разом з батьком Миколою Васильовичем (1946 р.н.) і мамою Марією Михайлівною (1952 р.н.) вони жили в п'ятиповерхівці по вулиці Некрасова. Цей будинок разюче відрізняється від типових радянських будівель того часу, подейкують, що він був побудований для «начальства», лікарів і працівників торгівлі. Однак брати ніколи відверто не казали, ким були їхні батьки і чим жила їхня сім'я. Про свою маму вони розповіли лише те, що та «з дитинства прищеплювала любов до рідної країни». Але з огляду на те, що до 1991 року «рідною країною» братів був СРСР, то можна припустити, що це було сказано лише для красного слівця.

Зате дідуся Михайла (по матері) вони зробили персонажем реклами свого пива, а також розповіли про нього журналістам кілька бойок. З них можна дізнатися, що їхній дідусь був чи то великим теслею і знавцем деревини (рекламний ролик), то чи організатором сільгоспкооперативу, який займався вирощуванням та продажем яблук (інтерв'ю пресі). Такий ось дідусь-багатоверстатник!

Загалом, їхня сім'я - найбільш «законспірована» в українському бізнесі. В архівах ЗМІ про Мацол взагалі не знайти жодної згадки аж до середини «нульових», коли вони вийшли зі своїм пивним бізнесом на великий ринок, а Марія Мацола в 2006-му засвітилася в якості помічника (на громадських засадах) народного депутата Анатолія Рудника - колишнього директора «Укртрансгазу». Сьогодні про Рудника вже давно всі забули, між тим у 2003-му він став головним фігурантом скандалу навколо зливу конфіденційної інформації «Львівтрансгазу» іноземним компаніям. Але, знову ж таки, якоїсь докладної інформації про зв'язок Марії Мацоли та Анатолія Рудника у SKELET-info поки що немає.

А що кажуть чутки навколо них? За однією з версій, мама братів була простим лікарем, а самі вони нібито на початку 90-х зв'язалися з львівським напівкримінальним бізнесом, «ходили під братвою», та й самі були аж ніяк не «лохи»: вони з дитинства займалися спортом, а Андрій не на жарт захопився боксом. Однак кримінальна версія походження бізнесу Мацол досить слабка і не має підтверджень. Хоча Мацола-мама дійсно має відношення до медицини, про що свідчать реєстраційні дані комунального підприємства «Амбулаторії сімейної практики» (ЄДРПОУ 33839427) в селі Тарасівка Тячівського району Закарпатської області. Керівником цього підприємства з 22 серпня 2016 року є Марія Михайлівна Мацола, а серед працівників установи є і якась Марія Іллівна Мацола - мабуть, родичка. Це дивує, адже керувати амбулаторією в глухій провінції, нехай і в рідних краях - досить дивне заняття для людини, що є співвласником величезного транснаціонального бізнесу! Якщо тільки Марія Михайлівна не вирішила перетворити цю комунальну амбулаторію в приватну клініку.

До речі, керівництво «лікарню» Марія Михайлівна вдало поєднує в рідному Закарпатті зі ще одним бізнесом: торгівлею тютюновими виробами через ТОВ «Карпатторг» (ЄДРПОУ 32218473), заснованим нею разом з чоловіком і синами. Причому, як відомо, тютюновий бізнес в Закарпатті нерідко пов'язаний з контрабандою, яку «кришує» місцева мафія «цімбора». Але справа ж не тільки в контрабанді, а й у тому, що торгівля тютюном і алкоголем етично суперечить моральному кодексу лікаря - якщо, звичайно, він у лікаря є. З іншого боку, чим краще розходяться сигарети, горілка і пиво - тим довша черга до лікаря...

А ось за іншою версією, більш реалістичною, сімейний пивний бізнес Мацол виріс приблизно так само, як і сімейна горілчана імперія «Баядера» Нечитайло-Ріджок, які, до речі, теж є щедрими спонсорами російського бюджету. Відповідно до неї, Марія Мацола була аж ніяк не простим лікарем, і ще в радянські часи займалася деякими справами, а потім і «кооператорством». Одним з її кооперативів був «Конкурент», відкритий Марією Мацолою в частці з якимсь Іваном Івановичем Івасько (1946 р.н.), і на початку 90-х перереєстрований у ТОВ «Виробничо-комерційну фірму Конкурент». Яка на той момент вже нічого не виробляла, а займалася лише дрібнооптовою торгівлею алкоголем, розвозячи його по магазинах і ятках. Саме в цій фірмі, після закінчення школи, почав свій трудовий шлях Роман Мацола: замість того, щоб піти служити в армію, він влаштувався в «Конкурент» товарознавцем.

Тут потрібно підкреслити: оптова торгівля алкоголем у 90-х була однією з головних «бандитських тем», тим більше в такому бандитському місті, як Львів. Щоб успішно займатися цим бізнесом, потрібно було мати або великі зв'язки у владі, або дуже тісні відносини з кримінальними структурами - а краще і те, й інше. Справи у Мацол у 90-х йшли не так щоб як по маслу: після кожного бандитського переділу міста їхні автомобілі підпалювали, а розгорнутися до купівлі власних підприємств вони довго не могли. І все ж вони не розорилися, і до початку нового століття «збили» чималий капітал.

Молодший брат Андрій Мацола в сім'ї вважається «академіком»: у нього аж три освіти! Правда, згадуваного у його біографії «Львівського фінансово-кредитного коледжу», який він нібито закінчив у 1996-му, не існує в природі. У Львові за радянських часів був фінансово-кредитний технікум, який потім перейменувався у Львівський банківський коледж, а потім в Львівський банківський інститут - невже Андрій Мацола не зміг запам'ятати правильної назви рідного навчального закладу? Другу освіту він здобув заочно в Тернопільській академії народного господарства (1996-2001), нині перейменованій в університет, ну а третю, теж заочно - в Київській православній богословській академії Київського патріархату (2012). Звідси щедре спонсорство Андрія Мацоли на адресу УПЦ КП, винагороджене церковними орденами з рук патріарха Філарета.


Андрій Мацола

У 1997 році їхня мама заснувала ТОВ «Олмар» (ЄДРПОУ 22411887) з досить значним на той час статутним капіталом (понад 100 тисяч доларів), яке через рік стало їхнім головним сімейним підприємством. Воно ж було основним місцем роботи Романа Мацоли: в 1998-му він став директором підприємства, потім поступився цим місцем молодшому братові і з 1999-го по 2012-й обіймав посаду заступника директора по комерції, в 2012-2014 знову очолив «Олмар» (мабуть, коли Андрій числився студентом богословської академії), а після, ставши депутатом Верховної Ради, звільнився і зробив вигляд що має до сімейного бізнесу лише непряме відношення. Насправді це не так, і Роман Мацола завжди був і залишається повноправним компаньйоном свого брата Андрія, мами Марії Михайлівни і батька Миколи Васильовича.

Пивні історії

Сьогодні брати Мацоли розповідають казки про те, що у фірми «Олмар» спочатку були тільки старенькі «жигулі», на яких вони розвозили пиво по львівських забігайлівках. Зазвичай такі байки травлять журналістам для того, щоб приховати своє минуле і надати собі імідж простих працьовитих бізнесменів, які піднялися «своїми руками» із самого дна, з нуля. Насправді це брехня: ті, хто в 90-х розвозив пиво на «жигулях», розвозить його досі, тільки на «газелі». А ось власником великого бізнесу став той, хто зміг вкласти в нього «велике бабло» за підтримки потрібних людей.

«Олмар» почався в якості регіонального дистриб'ютора пива «Carlsberg» від «Baltic Beverages Holding AB», на той момент представленого в країні групою «ВВН-Україна». У 1998-му група почала випуск пива на Запорізькому пивзаводі №2 «Славутич» і жваво зацікавилася львівським пивзаводом «Колос», найстарішим пивоварним підприємством України (з 1999 року називається «Львівська пивоварня»). Марія Мацола із синами мала намір увійти в цей великий бізнес, будуючи великі плани на львівський пивзавод. Ясна річ, що якась там дрібна фірмочка, яка розвозить ящики з пивом на розваленому ВАЗі, про таке й не могла б і мріяти. У Мацол було достатньо грошей і можливостей стати співвласниками найстарішої української броварні, проте трапився якийсь форс-мажор, який зруйнував їхні плани і буквально відкинув убік. Що саме сталося - залишається їхньою сімейною таємницею. Відомо лише, що в процесі переговорів про розподіл часток з «ВВН-Україна» стався скандал, який переріс у серйозний конфлікт. З чуток, до цього були навіть якимось чином причетні львівські ОПГ, що через це навіть убили якогось «авторитета», але всі подробиці цієї історії ретельно поховані й забуті.

У підсумку, в 1999-му році «ВВН-Україна» все-таки придбала львівський пивзавод, який отримав нову назву «Львівська пивоварня» і увійшла до складу новоствореної компанії «Carlsberg Ukraine». Мацоли ж на три роки залишилися практично не при справах: спочатку їм замість частки запропонували лише займатися реалізацією пива, а потім «кинули» і з цим (обставини чого також приховані). Тому їх подальші відносини з «Carlsberg Ukraine» були дуже напруженими.

У 2002 році Мацоли, з ініціативи братів Романа і Андрія, все-таки відкрили власне пивне виробництво. Вони заснували ТОВ «Перша приватна броварня» (ЄДРПОУ 31978272), купили у Львові старий радянський квасний цех на вулиці Джорджа Вашингтона (до 1992 року - вулиця Батальна), перейменували його в «Галицький пивовар» і запустили на ньому виробництво пива «Добродій», паралельно продовжуючи випуск «Львівського квасу». І хоча вони позиціонували своє пиво як «унікальне, зварене за стародавніми рецептами», великим попитом воно не користувалася, оскільки це було звичайне «пійло», зроблене на старому «совковому» обладнанні. Тим більше, що торгувати таким пивом в тіні могутнього «Carlsberg Ukraine» не було ніяких шансів. За інформацією SKELET-info, «Галицький пивовар» працював на межі рентабельності і виживав лише тому, що сім'я Мацол мала й інший, прибутковий бізнес - а тому могла дозволити собі цей «пивний експеримент».

Мацоли не втрачали оптимізму: витративши чимало грошей, вони прикупили на тій же вулиці Вашингтона ще одну ділянку землі, а також закупили імпортне обладнання. І в лютому 2004 року замість «Галицького пивовара» на ринок вийшов бренд «Перша приватна броварня», який і прославив братів Мацол на всю Україну. Але він же став і причиною скандальної історії про фінансування ними «терористів» і «російського агресора» на багатомільярдні суми.

Сергій Варіс, для SKELET-info

Далі буде…


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Антикор