Хто ж фінансує тернопільську «Громадянську позицію»?

09.10.2018 09:13   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: Чесно

Тернопільський осередок “Громадянської позиції” майже на 80% фінансується ТОВ “Продлюкс Плюс”. Проте є й фізособи, які жертвували на рахунок партії немалі суми. Щоправда самі донори цього не пам’ятають.

Серед фізосіб найбільше коштів внесли Арсен МарчишакМикола Лобур та Терентій Мельничук - депутати Хоростківської міськради, Зборівської райради та Вишгородоцької сільради відповідно.

Руху ЧЕСНО вдалося взяти коментарі у Марчишака та Лобура. Цікаво, що депутати взагалі не знають про те, що фінансували партію на великі суми у 2017 році. 

Я вносив членські внески, якщо це вважається фінансуванням, то так. 100 чи 120 грн здають члени партії”, - коментує Арсен Марчишак.

На зауваження стосовно того, що сума внеску від нього значно перевищує 120 грн, Марчишак додав: 

Це інше, я балотувався на посаду міського голови і вносив кошти для застави. Це були мої особисті гроші”. 

Проте сума грошової застави разом із членськими внесками складає близько 1550 грн, а Марчишак вніс понад 2800 грн.  

Микола Лобур не пам’ятає, чи вносив кошти на рахунок партії, проте виключає можливість будь-яких внесків окрім членських: 

Не фінансував. Членські внески ще не сплачував, а може й сплачував. Я не пам’ятаю. Окім членських внесків ніяких внесків не міг робити”. 

Факт того, що депутати не пам’ятають своїх внесків може свідчити про схему з боку керівників “Громадянської позиції”. Використовуючи особисті дані партійців, вони могли внести будь-яку суму від їхнього імені. 

Тут є ознаки схеми з внесення партією коштів від імені осіб, чиї персональні дані має партія. Як це відбувається? В партії є якийсь донор, який з тих чи інших причин не може особисто внести кошти на рахунок партії. І партія, щоб не втратити гроші, передає їх місцевим осередкам, а осередки заводять їх на свій рахунок від імені партійців, депутатів чи навіть випадково пов’язаних з партією екс-членів виборчих комісій. Головне, щоб в партії були їхні паспортні дані. Це, звичайно, порушення закону. Донор має особисто через банківське відділення вносити кошти. Але правоохоронні органи, на жаль, не спішать розслідувати подібні випадки", - коментує аналітик Руху ЧЕСНО Олексій Півторак

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО вже виявляв схожу схему в “Батьківщини” та БПП. Люди, від яких були внесені кошти, стверджували, що ані копійки партіям не давали та не знають, хто використав їхні документи.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Чесно