Капела бандуристів зі США побувала у заповіднику «Поле Берестецької битви»

28.10.2018 20:30   Опубліковано : Яна Замкова
Джерело: RvNews

У рамках гастролей Україною Національний заповідник «Поле Берестецької битви», що в с. Пляшева Радивилівського району, відвідала Українська капела бандуристів Північної Америки імені Т. Шевченка на чолі з художнім керівником і диригентом Олегом Махлаєм з міста Детройт (США), інформує сайт Радивилів.info. 

Ці гастролі приурочені століттю створення творчого колективу, який бере свій початок із «Кобзарського хору», заснованого 1918 року в Києві Василем Ємцем. На початку Другої світової війни був ліквідований радянською владою, у 1941 році відновлений за участю багатьох колишніх учасників, але у 1949  - емігрував до США, де і сьогодні продовжує свою мистецьку місію: нести бандурне, кобзарське мистецтво та українську пісню до широкого кола слухачів.

Географія поїздок колективу дуже широка – від Північної Америки до Австралії та Європи. В Україні капела гастролювала у 1991, 1994, 2001 роках та виступала на сценах Львівського, Одеського й Київського оперних театрів.

Прикметною особливістю ансамблю є те, що музиканти плекають та зберігають рідкісний харківський спосіб гри на бандурі. Репертуар колективу складається більш як із 600 творів, у тому числі – унікальних композицій Григорія Китастого та Гната Хоткевича. Зараз більшість членів капели, а їх понад п’ятдесят, є американцями та канадцями у другому, третьому і четвертому поколінні емігрантів з України. Багато учасників не є фаховими музикантами і мають інші професії.
Крім виступів із концертами, метою гастролей капели є налагодження зв’язків з численними бандуристами, школами та ансамблями бандури по всій Україні для того, щоб закласти наріжний камінь побудови міжнародної програми обміну бандуристів. У 1992 році капелі було присвоєно звання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка за популяризацію музичної спадщини.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews