Завдяки проекту Світового банку лікарі Рівненщини рятують життя пацієнтів

02.11.2018 18:41   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

Близько тисячі операцій за дев’ять місяців провели лікарі Рівненського серцево-судинного центру, що відкрився цьогоріч в рамках реалізації проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Одним із завдань субпроекту Світового банку на Рівненщині, було створення серцево-судинного центру з графіком роботи 24/7 та оснащення його сучасним медобладнанням та виробами медичного призначення для проведення операційних втручань. У лютому цього року це завдання було виконано і на базі декількох відділень обласної лікарні було відкрито серцево-судинний центр.

За словами завідуючої відділенням інтервенційної радіології обласної лікарні Лариси Черначук раніше лікарям доводилося направляти пацієнтів до інших областей та столиці. Однак завдяки відкриттю серцево-судинного центру лікарі обласної лікарні мають змогу допомагати хворим на місці.

«Нам вдалося значно знизити рівень летальності пацієнтів від інфаркту міокарда. Адже однією з ключових причин смертності при інфарктах вважається пізня діагностика та допомога. Завдяки закупленому в рамках проекту Світового банку обладнанню ми можемо вчасно та оперативно надавати допомогу. За дев’ять місяців, поки функціонує наш центр, лікарями обласної лікарні було проведено близько тисячі операцій з використанням ангіографічного комплексу. Серед них 387 стентувань, в тому числі 207 з гострим коронарним сиднромом», - наголошує пані Лариса.

У свою чергу керівник групи впровадження субпроекту на Рівненщині Сергій Рибачок відмічає, що завдяки Світовому банку в рамках проекту вдалося не лише закупити сучасне обладнання для серцево-судинного центру, але й забезпечити постачання виробів медичного призначення необхідних для проведення операцій.

«В межах реалізації проекту нами було закуплено близько 3000 одиниць витратних матеріалів для проведення операцій. В тому числі катетери, балони для ангіопластики, прилади для тромбоаспірації та майже 700 стентів. Причому хотів би відмітити, що усе обладнання та матеріали, що були закуплені в рамках реалізації проекту мають надаватися пацієнтам безкоштовно, що значно здешевлює лікування кардіологічних хвороб в рівненському серцево-судинному центрі», - каже Сергій Рибачок.

Разом з цим начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрій Осіпчук зазначає, що рівненський серцево-судинний центр не єдиний реперфузійний центр, що функціонуватиме в області по завершенню проекту. Керівництво Світового банку вже погодило розширення проекту та відкриття аналогічного серцево-судинного центру в Сарнах за рахунок зекономлених під час реалізації проекту коштів.

«Відповідно до сучасних медичних протоколів для того, щоб уникнути небажаних наслідків, медична допомога при інфаркті має надаватися протягом двох годин. Зрозуміло, що доставити пацієнта з північних районів області до Рівного протягом цього часу надто складно, а часом і не можливо. Тому ми виступили з ініціативою відкрити аналогічний серцево-судинний центр в місті Сарнах. Цей центр буде обслуговувати пацієнтів з півночі області. І можу сказати, що керівництво Банку погодило таку ініціативу і ми розпочали процедуру закупівлі обладнання для цього центру», - розповідає начальник управління охорони здоров’я. 

На думку Юрія Осіпчука відкриття серцево-судинного центру значно зменшить показник летальних випадків від інфарктів на Рівненщині.

Коментуючи перспективу відкриття серцево-судинного центру в Сарнах Лариса Черначук відмічає, що завдяки зекономленому часу лікарі зможуть надавати більш ефективну допомогу.

«Чудовою перспективою є створення серцево-судинного центру у Сарненському районі. Завдяки цьому скоротиться час госпіталізації хворих з північних районів області, яких не треба буде доставляти в Рівне. Адже для наших пацієнтів час має вирішальне значення; медична допомога буде для них ефективною, якщо її надати протягом перших двох годин», - підкреслює завідувачка відділення інтервенційної радіології обласної лікарні Лариса Черначук.

 Група консультаційної підтримки субпроекту Світового Банку в Рівненській області.

 

 

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews