Медики з Італії ділилися досвідом лікування муковісцидозу

03.11.2018 19:45   Опубліковано : Яна Замкова
Джерело: RvNews

Питання, що виникають в ході лікування, обговорили під час круглого столу в Рівненській ОДА, інформує її прес-служба.

Нині в області перебувають італійські лікарі – Донатело Сальваторе, Вінцензо Корновале та Джованні Марсіковетере, які вже тиждень працюють у Центрі з муковісцидозу.  Почесним гостем заходу став і президент італійської асоціації «ALBA ONLUS» Пєтро Армані, який вже декілька років допомагає українським лікарям долати невиліковну недугу.

  До слова, в області на даний час проживає 36 хворих на муковісцидоз, серед яких – 28 діти.

Як розповів заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник, в області як дорослі, так і діти отримують безкоштовне лікування в спеціальному Центрі, який запрацював три роки тому на базі Рівненського обласного диспансеру радіаційного захисту населення.

«З обласного бюджету профінансовано частину коштів на лікування хворих Рівненщини на муковісцидоз – 2 мільйони гривень. З них 1 мільйон 200 тисяч – на лікування дітей, 800 тисяч гривень - дорослих. Намагаємося залучити з місцевих бюджетів. А також частину коштів виділяє держава. Крім того, обласна адміністрація звернеться до Міністерства охорони здоров’я з пропозицією стовідсоткового державного фінансування лікування орфанних захворювань, до яких відноситься і муковісцидоз», - зазначив Олег Вівсянник.

Як стверджують спеціалісти з Європи, наші медики, маючи наполовину менше засобів та обладнання для лікування муковісцидозу, мають хороші результати.

«Важливо створити мережу центрів лікування цієї хвороби, аби вони могли співпрацювати та обмінюватися досвідом. А також потрібно мати національний реєстр патологій усіх пацієнтів в анонімній формі. Таким чином держава передбачатиме необхідний бюджет для вказаної кількості хворих», - переконаний лікар-педіатр дитячого центру з муковісцидозу італійського міста Потенца Донатело Сальваторе.

Європейські медики готові ділитися досвідом, тому запросили рівненських фахівців на стажування до Італії.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews