П’ята частина жителів Тернопільщини готова виїхати за кордон без будь-яких гарантій (Фото, Відео)

03.12.2018 15:43   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Терен

Якщо кілька років тому погодилися б виїхати за кордон за будь-яких умов 15% жителів України, то тепер – аж 21%. Причому людей не лякає навіть перспектива потрапити у рабство – трудове чи, наприклад, сексуальне, - пише Терен.

Такі цифри просто жахають фахівців, які мало не щодня вислуховують історії людей, які, втративши здоров’я і не тільки, все ж змогли повернутися додому.

Нагадаємо, щорічно 2 грудня у багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства (International Day for the Abolition of Slavery). Дату обрали не випадково, адже саме у цей день Генеральна Асамблея ООН ухвалила Конвенцію про боротьбу із торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами (резолюція 317 (IV) від 2 грудня 1949 р. – прим.).

Фахівці визнали складна економічна ситуація в країні, спричинена 5-м роком війни на сході держави, а також низький рівень соціального добробуту спонукають нині усе більше українців їхати працювати за кордон. Оскільки Західна Україна географічно наближена до Європи, тому й заробітчан у нас – найбільше. Причому Тернопіль – у числі міст, звідки подався на заробітки чи не кожен другий. На цьому тлі очевидною уже стала інша проблема – явний брак робочої сили у нашому регіоні. Адже серед тих, хто вирішив шукати щастя за кордоном, 52% – молоді люди до 35 років.

На жаль, досі є багато жителів краю, які, мріючи про казкові заробітки, нічим не цікавляться, підписують папери, не читаючи змісту, а потім просто стають заручниками ситуації, – каже директорка із розвитку громадської організації «ТМЖК «Відродження нації» Оксана Шлюсар. – Без сторонньої допомоги їм не обійтися.

Саме для цього уже розробили і запустили спеціальний онлайн-курс. Допомогло у цьому Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні у співпраці із Міністерством соціальної політики України за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади і щедрої підтримки американського народу через проект Агентства США із міжнародного розвитку (USAID). Проти таке навчання, за словами пані Шлюсар, може будь-хто. Врешті він отримає сертифікат про отримання відповідних знань і зможе сам допомагати постраждалим від торгівлі людьми.

Експерти додали: щодня з’являються нові шахрайські схеми, про які мало хто знає. Тому перед тим, як їхати за кордон, спершу треба добре озброїтися із усією корисною інформацією. Якщо ж вам це не допомогло, то варто побороти стереотипи і все-таки звернутися по допомогу до фахівців.

Пам’ятати про це варто не лише під час акцій «6 днів проти насильства» чи під конкретні дати, закликав усіх начальник відділу ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Петро Тихович.

Для того, аби українці отримали якомога більше інформації про можливі ризики, фахівці розробили спеціальні буклети і роздаткові матеріали. Усі ці матеріали використовують під час просвітницьких акцій.

Для легальної роботи за кордоном потрібно мати:
– дійсний закордонний паспорт;
– відповідну робочу візу;
– трудову угоду (контракт) із закордонним роботодавцем;
– дозвіл на роботу в країні призначення.

Перед поїздкою необхідно: 
– отримати достовірну і повну інформацію про майбутню роботу та умови проживання за кордоном;
– ознайомитися із правами працівників і мігрантів у країні, до якої їдете;
– заздалегідь подбати про безпечне і надійне місце проживання у країні, куди їдете, та у країнах-транзитах;
– зробити копії всіх важливих документів (віза, закордонний і національний паспорт, страховий поліс, контракт, запрошення тощо), зберігати їх слід у безпечному місці, окремо від оригіналів;
– заздалегідь потрібно знайти і взяти із собою контактну інформацію посольства або консульства України та інших організацій, що надають допомогу мігрантам у країні, куди збираєтесь.

Перебуваючи за кордоном:
– довіряйте свої документи лише уповноваженим посадовим особам (працівникам прикордонних служб, поліції);
– зареєструйтеся в українському посольстві/консульстві в країні, де плануєте перебувати;
– підтримуйте постійний контакт із родичами і повідомляйте їм про зміну роботи або проживання.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Терен