Обряд «Водіння Куста» включили до Національного переліку культурної спадщини

05.12.2018 20:30   Опубліковано : Яна Замкова
Джерело: RvNews

На Рівненщині  обряд «Водіння Куста» зберігся у селі Сварицевичі Дубровицького району. Щороку під час свята Трійці місцеві жителі «водять Куста».Нещодавно обряд включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, інформує прес-служба ОДА.

Куст– це молода дівчина, яку її однолітки прикрашають різною зеленню – кленовими гілками чи калиною, промовляючи обрядові та народні пісні.

Потому усі жителі ідуть до церкви. Після служби  на могили  рідних приносять лепеху – «клечання» і оплакують померлих – «голосіння». А молодь готує «кусти» - гурти дівчат, які ходитимуть від хати до хати з привітаннями та обрядовими «кустовими піснями».

До того ж, щорічно на честь свята у селі організовують фестиваль. Його метою є відродження та збереження багатовікової спадщини Поліського краю, народного музикування, традицій, звичаїв та обрядів.

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews