Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

Ще не встиг розпочатись Новий рік, а українцям вже підсунули свиню

02.01.2019 09:13   Автор : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

Останніх три  роки Новий рік зустрічаємо не вдома. Вже  стало доброю сімейною традицією ступати у Новоріччя з порогу рідної церкви, що у Великих Гаях. Разом з громадою, з односельцями. Особисто бачу у цьому глибокий сакральний зміст. Тож коли після опівночі повернулись додому, вирішили «пробігтися» каналами зомбоящика… Давненько туди не зазирали, з відомих усім причин.

Перша думка була, що, напевно, поки ми були в церкві, щось в Україні сталося. Мовлення на всіх каналах велося російською, бідкалася і прикликала любов до себе «улюбленої» мовою поребрика на «Інтері» – Софія Ротару, бігали з чугунними батареями і лаялися поміж собою «на фєні» (мова зеків) «джентльмени» із сусідньої «братерської» країни, ще якась «співачка» голосила, ну та, що  з «невідомих», але добре проплачених. Шукаю далі… О! Головний отаман українських козаків Кармазін, ну, може, цей щось скаже рідною мовою, як не як, мій земляк, із Звенигородки, що на Черкащині. Та де! Дзуськи! Ось тобі й маєш, себто – маємо, Україну… Незалежну… від кого? Від самих себе? Виходить, що так. Пригадую як Кармазін якось заговорив українською, але це було тоді, коли висував свою кандидатуру в 1999 році на пост президента України.  

А ось що написав у мережі ФБ Іван Безушко – голова сільської Ради Ниркова, що на Тернопіллі: «Вперше за багато років , а саме 5 років не дивився ТБ , ввімкнув і жахнувся – з українців знущаються . 100 % телеканалів потрібно позбавити ліцензій , закрити і ніколи більше не показувати . На нашому ТБ відсутня творчість та існує суцільний плагіат . В Україні відсутнє українське ТБ , а існує ТБ колишнього СССР . Суцільна москвинська мова . Нас не поважають, тому що рівень культури в найглухішому українському селі вищий за те, що нам втовкмачують з телеекранів . Власники телеканалів вважають нас колонією московії і пропонують нам так, як і на наших базарах секонхенд . Україна в інформаційному просторі суцільний секонхенд» .

Між тим читаю у статті Миколи Козирєва «Телевізор як багаття у джунглях Європи» , яку переклав відомий тернополянин Володимир Ханас: «Кожна сучасна сім’я біля вечірнього телевізора у своїй квартирі – точний аналог первісного племені біля багаття в джунглях або всередині свого куреня (вігвама, тіпі, чуму). А те, що «віщають» в телевізорі шахраї й авантюристи – копія архаїчних жерців і чаклунів, котрі заганяють туди сім’ю, яка немов заворожена мерехтливим світлом…».  То ж виходить, що не встиг ще розпочатись Новий рік, а українцям вже… підсунули свиню.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews