На Рівненщині обговорили кримінальну відповідальність за домашнє насильство (Відео)

10.01.2019 14:23   Опубліковано : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews

Відповідно до Закону України, який набирає чинності 11 січня 2019 року, Кримінальний кодекс віднині доповнюється трьома новими статтями.

Аспекти узгодженості дій та практичного застосування законодавчих змін сьогодні, дев’ятого січня, на відеоселекторній нараді обговорювали поліцейські області, працівники прокуратури та суду.

Як наголосив присутнім начальник ГУНП в Рівненській області Валерій Самчук, коли від 11 січня на практиці застосовуватимуться внесені зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, то в процесі виникатимуть чимало проблемних моментів. Тому подібні наради, які проводилися до цього часу, триватимуть і надалі. Це сприятиме мінімізації тих суперечностей, які можуть виникнути у застосуванні нового законодавства щодо протидії домашньому насильству.

Наразі на обліках Національної поліції Рівненської області перебуває 3309 осіб, які вчиняють домашнє насильство, із яких: 3001 чоловік, 300 жінок та 8 дітей віком до 18 років. За минулий рік у поліції зареєстровано 4108 заяв, повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов'язані з домашнім насильством. За результатами розгляду звернень на правопорушників складено 3893 адміністративних протоколів, із них 977 — повторно.

«А це означає, що у майже 25% сімей після звернення до правоохоронних органів проблема подолання домашнього насильства залишається невирішеною, — зауважив заступник начальника поліції області Руслан Стрельбіцький — Тому питання протидії домашньому насильству наразі актуальне не тільки у нашій області, а по всій країні, і потребує нових та дієвіших заходів щодо його подолання».

Крім нових законодавчих змін, із 08 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який впроваджує комплексний підхід у боротьбі з домашнім насильством. На основних його вимогах вкотре акцентував увагу старший інспектор з особливих доручень відділу УПД ГУНП Олег Шандрук, зазначивши, що до кінця поточного року в Україні має бути створений Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, що сприятиме протидії та подоланню домашнього насильства.

Тож, відтепер кримінальну відповідальність нестимуть особи, які вчинили домашнє насильство, за ознаками злочину, передбачених статтею 126¹ «Домашнє насильство» та статтею 390¹ «Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або не проходження програм для кривдників», а також до них застосовуватимуться обмежувальні заходи відповідно до статті 91¹ КК України.

 

За матеріалами відділу комунікації поліції Рівненської області.

 

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews