У Чернівецькій обласній філармонії відкрили виставку, присвячену 100-річчю державного Герба України

23.01.2019 08:13   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

22 січня в.о. голови обласної державної адміністрації Ігор Богатирець спільно з заступником голови ОДА Мирославом Заячуком взяли участь у відкритті виставки, присвяченої 100-річчю державного Герба України, котра відбулась в обласній філармонії ім. Дмитра Гнатюка. 

Виставка носить назву «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України».

«Пізнавати минуле і сучасне своєї землі й свого народу – це пізнавати себе. Адже кожен із нас – як зернина на пшеничному лану народу. Кожен має в своїй душі те, що вирізняє українців з-поміж інших народів світу. Пізнавати себе нам, зокрема, допомагає і виставка «Символ твоєї свободи: 100 років Державного герба України», організована Українським інститутом національної пам’яті і експонується по всій Україні», – зазначив Мирослав Заячук під час заходу.

Він наголосив, що представлені експонати виставки демонструють давню історію і ту важливу роль, яку Тризуб відіграє в історії незалежної України: «Тут можна побачити артефакти доби Київської Русі (кераміку, монети), артефакти доби відродження, символіку Тризуба як герба Української революції (фото, поштівки, банкноти, печатки), а також низку цінних документів тогочасних українських державних структур, атрибутику ОУН та УПА, а також національну символіку доби відновлення Незалежності України».

Довідково.

Тризуб, родовий знак Київських князів, який у 1918 році обрали Державним Гербом УНР, став одним із перших державних символів, які об’єднали націю. Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х.

19 лютого 1992 року Верховна рада України ухвалила постанову «Про Державний герб України», якою затвердила Тризуб Малим Державним гербом України.

25 лютого 2019 року Державному гербу України виповнюється 101 рік.

За матеріалами прес-служби ЧОДА.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews