Розмова з авторкою проекту «Філософія Літературних читань «СловоСвіт» - Марією Баліцькою

30.01.2019 19:43   Опубліковано : Валентина Семеняк
Джерело: TeNews

У переддень лютого читальний зал бібліотеки ТНЕУ ім. Л.Каніщенка приймав шанувальників "СловоСвіту" Марії Баліцької під сакральною назвою "РІЗДВО ДУШІ Богдана ЛЕПКОГО". Знову продовжив роботу проект "Філософія Літературних Читань з Марією Баліцькою "СловоСВІТ". Спілкуюсь із письменницею, головним редактором газети ТНЕУ "Університетська думка" Марією Баліцькою.

- У ці зимові дні людська душа як ніколи відкрита до духовних розмислів і споглядань, аналізу. Цього разу Ти торкаєшся теми Любові, любові не земної, а Вищої, горньої. Розкажи, будь ласка, як все відбувалося?

- Ми принесли із собою численні книги зі своїх приватних книгозбірень, бібліотекарі університету запропонували учасникам Проекту свої. Розповідали викладачам і працівникам ТНЕУ про Богдана Лепкого - прозаїка, поета, філософа, учителя, пророка, адже саме ці грані його глибокої душі сприяли написанню позавікових і позачасових творів, які є актуальними й у XXI столітті, насамперед тому, що сповнені вселенською любов'ю до родини, до людей, до своєї малої батьківщини, до України, до Творця Світу і до Бога живого - як до "симфонії краси"... А ще Богдан Лепкий володів даром пророкування /А я кажу вам: день іде, Іде така година, Коли ні тут, ні там, ніде, Кордонів жадних не буде.../, мав також особливий Дар відчуття - сягнувши душею "небесного простору", зумів, зокрема, почути розмову згорьованих розлукою із рідною землею журавлів /емігрантів/, які "відлітають у вирій" і тужливо курличуть прощальну пісню...

- "Журавлі" Лепкого мають особливу чуттєву енергетику. За глибиною змісту і звучання - вони вічні. Минеться світ, а вони залишатимуться у пам'яті предків. Мені здається, що хто б їх не читав, вкладатиме в нього свою частку душі і любові. 

- Світлоносна поезія... До речі, вірш Богдана Лепкого "Журавлі" прочитала бібліотекар Світлана Голда, а кандидат філологічних наук, доцент кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства юридичного факультету ТНЕУ Олена Конопліцька, яка захистила дисертацію на тему: "Жанрова система прози Богдана Лепкого", дуже чуттєво прочитала текст "Поет про свою дружину", у якому автор, фактично, зізнався на весь Світ, що він би не був тим, ким став, якби не жертовність його коханої Олександри Лепкої. Лепкознавець - кандидат історичних наук, доцент кафедри ДІД ЮФ ТНЕУ Надія Білик розповіла присутнім, як працювала в архівах України і Польщі над темою своєї наукової дисертації: "Роль Богдана Лепкого та його творчості в українському національному відродженні", зосередившись на найцікавіших і маловідомих фактах із життя поета. Вона нагадала присутнім про традиції святкування Різдва в Галичині через призму біографії Богдана Лепкого, представила учасникам Проекту авторський віддрук портрету Б. Лепкого художника Олега Шупляка із циклу "Двовзори" та прочитала поезії, присвячені темі Різдва.

- Завдяки таким світлим особистостям як Лепкий, маємо різдвяний настрій не лише у святкові дні, а й упродовж року. Тема духовного Світла і Любові (Агапе) невичерпна. Яке це щастя мати таких світочів у літературі, які дають нам дивовижну можливість торкатись до їхнього Слова, наснажуватись ним, зростати у ньому...

- Саме так, спілкуючись того вечора, обговорювали цю незбагненну до кінця людським розумом тему, занурювались у її першовитоки. Зрештою, прийшли до думки, що творчість Богдана Лепкого багатогранна, а от чільне місце у його творах, мов у світлиці на покутті образам, відведене темі Різдва.

Різдво Христове зігрівало душу Богдана Лепкого упродовж всього життя і через його твори є чітким дороговказом для українців усіх наступних поколінь в Україні і у Світі сущих про важливість дотримання і гідного пошанування звичаїв і традицій рідного народу, у яких сила роду, дух єднання, родинне тепло і вічне Світло Любові!

- Щиро дякую за теплу розмову і чекаю наступного "СловоСвіту".

До слова. 

Заступник директора бібліотеки ТНЕУ ім. Л. Каніщенка Алла Панчук отримала в дарунок від керівника Проекту Марії Баліцької книгу "Матері", обговорення якої відбудеться у травні, а бібліотекар Любов Протасевич отримала книжку "Душа Бджоли" Марії Баліцької - за найвлучнішу і найшвидшу відповідь на запитання про Різдво Душі Богдана Лепкого.

Усі присутні отримали Новорічно-Різдвяний випуск газети ТНЕУ "Університетська думка", де на 15 сторінці надрукована стаття про перші Сковородинівські читання з Марією Баліцькою "СловоСвіт" на тему: "Світ його ловив..." Усю повноту Духу Різдва допомогла відчути колективна коляда "Нова Радість стала". Наступна тема розмови "СловоСвіту" - 26 лютого: світ Душі Лесі Українки.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото з архіву бібліотеки ТНЕУ


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews