До Рівненського музею повернувся оновлений «Козак Мамай»

07.02.2019 20:30   Опубліковано : Яна Замкова
Джерело: RvNews

Картина перебувала на реставрації у Львові, інформує сайт музею.

За свідченням музейних працівників дата написання  «Козака Мамая» - друга половина ХVIII–початок ХІХ ст. Про її цінність вказували відомі українські мистецтвознавці. А серед них і доктор мистецтвознавства Павло Жолтовський у своїй книжці «Український живопис XVII-XVIII ст.», згадуючи картину «Козак Мамай» із рівненської колекції, звернув увагу на особливу деталь – це повішений козак, що рідко зустрічається на картинах подібної іконографії.

Про давню пам'ятку народного малярства музейної колекції розповів завідувач відділу мистецтва Рівненського краєзнавчого музею заслужений працівник культури України ВікторЛуц:

«У нас досить радісна подія – повернулася з реставрації картина «Козак Мамай». Для нашого музею це річ досить рідкісна, тому що на Рівненщині не дуже часто можна зустріти цю іконографію. Вона більш характерна для півдня  та центру України. Нагадаю, що найбільша колекція «Мамаїв» є у Дніпровському національному історичному музеї імені Дмитра Яворницького, але аналога нашій  картині в них теж немає. Наше ж полотно за довгі роки свого непростого життя вже мало забруднений вигляд, потускніли фарби і картина потребувала відновлення. Ми звернулися до своїх давніх друзів і коллег із Науково-дослідного реставраційного центру у Львові. Із львівськими реставраторами наш музей співпрацює вже досить давно. З вдячністю можу сказати, що 90 %  пам'яток живопису з нашої колекції відреставрували саме львівські фахівці. «Козака Мамая» «лікували» у Львові трохи більше півроку  і ось він результат – гарний подарунок Рівненському музею на початку нового 2019 року! Буквально днями наші працівники фондів поїхали у Львів і привезли цей народний шедевр. Тепер наше завдання – помістити відреставровану картину у нову красиву раму і тоді вона займе вагоме місце в експозиції музею».


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews