В одній із чернівецьких шкіл відкрили сенсорну кімнату (Фото)

25.02.2019 22:12   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: chernivtsy.eu

У чернівецькій школі № 24 відкрилася сучасна сенсорна кімната для дітей з особливими освітніми потребами.

Раніше 15 дітей, які вчаться у ЗОШ №24 на інклюзивній формі та дев’ятеро учнів на індивідуальній формі навчання займались в реабілітаційному центрі. 

Реалізація проекту стала можлива у 2018 році, завдяки коштам, виділеним з міського бюджету  – 120 000  грн. на ремонт приміщень та 100 000 грн. на обладнання. Крім того, використовується дидактичний матеріал, придбаний за кошти освітньої субвенції, спрямовані на розвиток інклюзивного навчання. У сенсорній кімнаті організоване особливим чином навколишнє середовище, що складається з великої кількості  стимуляторів, які впливають на органи зору, слуху, нюху, тактильні та вестибулярні аналізатори. Саме так і здійснюється розвиток та профілактика «голоду» сенсорних відчуттів.

Отже, ресурсна кімната – це потужний інструмент, який допомагає зберегти фізичне, психічне та соціальне здоров’я дітей. Згідно з проектом, кімната містить навчальну та зону відпочинку,що межує з міні-тренажерним залом. В кімнаті є  корекційні та наочні засоби для проведення розвивальних занять. Меблі в ній модульні, що дозволяє по-різному формувати робочі зони – індивідуальні та для роботи в групах.

Створивши  сенсорну  кімнату  в ЗОШ № 24, розділили її на два функціональні блоки:            

Релаксаційний – в нього входять м’які покриття, пуфики і подушечки, мати на підлозі, сухий басейн , прилади, що створюють розсіяне світло, установка для ароматерапії та бібліотека релаксаційної музики і дитячої літератури. Дитина,  лежачи в басейні або на м’яких формах, може прийняти комфортну позу і розслабитися. Розсіяне світло, що повільно пропливає, приємний запах в сполученні із заспокійливою музикою створюють атмосферу безпеки та спокою.  

Активаційний – в нього входить все обладнання з світлооптичними та звуковими ефектами, структуроване обладнання за програмою TEACCH, PECS, матеріали методики Монтессорі для розвитку дітей,  сенсорні панелі для рук і ніг, масажні м’ячики, мобайли (підвішені рухомі конструкції, іграшки) і сухий басейн.

За матеріалами http://chernivtsy.eu 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: chernivtsy.eu