У Чернівецькій області триває процедура визнання добровольців - бійцями-учасниками антитерористичної операції

13.03.2019 00:30   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

В обласній державній адміністрації створено комісію із визнання бійців-добровольців АТО, положення та склад якої затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації від 19.12.2016 № 872-р.

Таке рішення прийняли тільки 7 областей України.

Положенням передбачено визнання осіб з числа жителів Чернівецької області, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету України та перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізовувалися з цією метою, але в подальшому не увійшли до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених, відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, бійцями-добровольцями.

Так, за результатами засідань з січня 2017 року по лютий 2019 року 26 осіб визнано бійцями-добровольцями антитерористичної операції.

Станом на 12.03.2019  року 4 осіб з числа бійців-добровольців перебувають у зоні проведення ООС.

Бійцям-добровольцям видається посвідчення встановленого зразка, яке дає право на отримання вищезазначених пільг.

Поряд з цим, питання щодо отримання статусу учасника бойових дій (УБД) ветеранами-добровольцями обговорюють не перший рік. У квітні 2015 року Верховна Рада навіть внесла зміни у чинне законодавство, розширивши коло осіб, які мають право отримати статус учасника бойових дій. Так, змінений (доповнений) закон надає таке право, серед інших, особам, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в АТО. Але – статус можна отримати за умови, що пізніше ці добровольчі формування були включені до складу Збройних сил, Міністерства внутрішніх справ.

Питання, надання статусу  добровольців на державному рівні, піднімалось і міністром у справах ветеранів Іриною Фріз. За результатами опрацювання фахівці міністерства та військові домовились «вдосконалити механізм надання статусу учасника бойових дій для добровольців». Армійці запропонували використовувати свідчення бійців ЗСУ про учасників добровольчих батальйонів, які не вступили до лав армії чи інших військових формувань та які воювали разом з тими чи іншими офіційними підрозділами.

Такий же принцип надання статусу передбачений в положенні про комісію із визнання бійців-добровольців АТО в Чернівецькій області.

Наразі йде обговорення узгодженого правового алгоритму надання статусу бійцям-добровольцям на державному рівні з подальшим його опрацюванням за участі пов’язаних міністерств.

За матеріалами ЧОДА.

 
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews