Дні НАТО на Буковині: програма заходів

01.04.2019 16:15   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

Цього тижня в Чернівецькій області розпочинаються заходи з відзначення 70-ї річниці від Дня створення НАТО.

Північноатлантичний альянс або ж НАТО - міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 29 держав Північної Америки і Європи, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року.

Основоположними документами, що продовжують визначати відносини між Україною та НАТО на сучасному етапі, є Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору (9.07.1997) та Декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство (21.08.2009)

23 грудня 2014 року Верховна Рада України прийняла рішення про відмову України від позаблокового статусу, який виявився неефективним у контексті убезпечення держави від зовнішньої агресії та тиску.

26 лютого 2016 року Президент України підписав Закон «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні», відповідно до якого Центр інформації та документації НАТО об’єднується з Офісом зв’язку НАТО в єдину дипломатичну установу. Це перший подібний випадок в історії НАТО.

Верховна рада України 7 лютого 2019 року прийняла невідворотні зміни до Конституції, офіційно закріпивши в ній курс країни на членство в Євросоюзі й НАТО.

Так, саме 4 квітня на Буковині відбудеться низка заходів. У Чернівецькій обласній універсальній бібліотеці імені Михайла Івасюка пройде Відкриття тематичної виставки в регіональному інформаційному центрі з питань євроатлантичної інтеграції України. Також у книгозбірні відбудеться засідання «круглого столу» «Партнерство Україна – НАТО: еволюція відносин». Години заходів уточнюється!

Цього ж дня у приміщенні учбово-методичного центру культури Буковини (вул. Й. Главки, 1-а) пройде пленер та виставка дитячих робіт учнів художніх шкіл області «Україна-НАТО: мистецький погляд». Година уточнюється.

У приміщенні обласної державної адміністрації (каб. 418) 8 квітня 2019 року буде презентовано результати регіональних фокусних соціологічних  досліджень з питань обізнаності громадськості стосовно державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції України та ставлення громадськості до вступу в НАТО. Початок о 15.00.

Найбільше заходів спрямовано для підвищення обізнаності щодо НАТО саме серед буковинської молоді.Тому 9-10 квітня відбудуться дні відкритих дверей для учнів старших класів закладів загальної середньої освіти та студентів закладів професійно-технічної освіти м. Чернівці. 9 квітня - відкрита лекція представників штаб-квартири НАТО через скайп-зв'язок для студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 10 квітня - міжнародний науковий семінар «Чорноморський регіон: чи можлива стабільність?», а також ситуативна гра для студентів з тематики холодної війни. Окрім того, будуть проведені районні, міські та обласний учнівські конкурси з тематики євроатлантичної інтеграції у вигляді написання есе, брейн-рингів, вікторин.

11 квітня у Зеленій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбудеться засідання «круглого столу» «Україна – аспірант НАТО: роль органів влади та інститутів громадянського суспільства в євроатлантичній інтеграції держави». Початок об 11.00.

Про ці та решту заходів засобів масової інформації краю детальніше буде повідомлено в окремих анонсах.

За матеріалами ЧОДА.
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews