День голосування з виборів Президента України на Рівненщині: оцінка спостерігачів

01.04.2019 18:21   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

 

Спостерігачі РОГО «Комітет виборців України» 31 березня 2019 року проводили спостереження за ходом дня голосування та процесом підрахунку голосів на чергових президентських виборах у Рівненській області.

Підготовче засідання і відкриття дільниць

На всіх дільницях Рівненської області, де побували спостерігачі РОГО КВУ, у складах дільничних виборчих комісій був забезпечений кворум.

Загалом ДВК Рівненщини зранку дотримувалися встановленого порядку проведення підготовчого засідання. Незначні технічні питання виникли на ДВК 560915, 561011 (ТВО 152), 560655 (ТВО 153).

Масових випадків саботування проведення підготовчого засідання з боку певних членів дільничних виборчих комісій не було зафіксували. В ДВК 560985 (ТВО 152) один член комісії був відсутнім. За словами його колег, він взагалі не ходив на засідання ДВК впродовж її роботи і до дня голосування.

На всіх дільницях Рівненської області, де встигли побувати спостерігачі організації, підготовче засідання розпочалось у встановлений строк. Були допущені офіційні спостерігачі та інші особи, які мають право бути присутніми без дозволу і запрошення.

ДВК Рівненщини розпочали голосування у встановлений законом строк – з 8:00.

Дотримання встановленого порядку видачі бюлетенів, голосування

На дільницях, де побували спостерігачі Рівненського КВУ, члени комісій переважно дотримувалися встановленого порядку видачі бюлетенів та голосування.

В с. Великий Житин Рівненського району (ТВО 153, дільниця 560661) представники організації були свідками ситуації, коли один член ДВК одночасно видавав бюлетень та шукав виборця в списку.

ТВО 153, дільниця 560911 (м. Рівне): одним із перших виборців був чоловік у нетверезому стані. Він прийшов із паспортом, тож йому видали бюлетень. У кабінці чоловік пробув доволі довго, але все ж проголосував.

Випадки видачі бюлетенів на підставі не передбачених законом документів

Випадків видачі бюлетенів на підставі непередбачених законом документів спостерігачі РОГО КВУ не фіксували. Хоча спроби зі сторони виборців були. Але не дозволяли це зробити або спостерігачі, або члени виборчих комісій.

Наприклад, ТВО 154, дільниця 560358 (с. Мізоч Здолбунівського району): На дільницю прийшов атошник, який хотів проголосувати за військовим квитком. Але йому пояснили, що з таким документом може проголосувати лише військовий строкової служби. Тому бюлетень не видали.

Організація голосування: черги, порушення таємниці голосування, групове голосування

Значних черг на виборчих дільницях Рівненщини впродовж усього дня 31 березня спостерігачі РОГО КВУ не бачили. Тому особливих проблем з організацією голосування не виникало.

В с. Антопіль Рівненського району (ТВО 153, дільниця 560656) голосували в приміщенні місцевого ФАПу, яке досить маленьке як для виборчої дільниці. Тут не було звичних кабінок для голосування. Виборці робили своє волевиявлення в двох окремих кабінетах.

Щодо порушення таємниці голосування, то спостерігачі повідомляли про кілька потенційних спроб виборців сфотографувати свої бюлетені. Наприклад, у Рівному на дільниці 560029 (ТВО 152) виникла підозра, що виборець фотографує в кабінці. Запросили працівника поліції. Виборець пояснив, що він просто підсвічував телефоном бюлетень, бо погано бачить. При перевірці телефона фото бюлетеня в ньому не було. Тому виборця відпустили.

На дільниці 560358 в с. Мізоч Здолбунівського району (ТВО 154) спостерігач РОГО КВУ був свідком кількох випадків, коли в кабінку для голосування заходили голосувати по двоє виборців. В Рівному на дільниці 560912 (ТВО 152) побачили, що в одну кабінку зайшли чоловік та дружина. Однак їм відразу зробили зауваження, тож чоловік вийшов.

В Рівному на дільниці 560916 (ТВО 152) виборець отримавши бюлетень, розірвав його. При цьому чоловік відмовлявся підписуватися за його отримання. А потому вийшов із дільниці. Члени комісії викликали поліцію.

Окремо варто зазначити, що не на всіх дільницях Рівненщини комісії не змогли розмістити їхні інформаційні плакати в алфавітному порядку, як того вимагає законодавство. Водночас через значну кількість кандидатів на деяких дільницях їх розміщували у «стоси», а не традиційно на стінах.

В Оржеві Рівненського району на дільниці 560728 був відсутній інформаційний плакат кандидата Віктора Бондар. Секретар комісії пояснив це спостерігачу організації тим, що їм його не видали в ОВК.

Якість списків виборців

Впродовж дня спостерігачі організації фіксували випадки невключення виборців до списків виборців на дільницях Рівненщини. Однак, на нашу думку, такі ситуації не були масовими.

Наприклад, у Рівному на дільницю 560983 (ТВО 153) прийшла жінка, прізвище якої було в попередньому списку виборців, однак в остаточному нема. Тож члени ДВК бюлетень їй не видали. Хоча запрошення їй надіслали. Жінка зчинила скандал, мовляв, її голос вкрали.

На цій же дільниці прийшла жінка, яка проживає разом із дочкою-інвалідом. Вона проголосувала, а ось дочки в списку виборців не виявилося, хоча в попередні роки з цим проблем не було.

Також у Рівному на виборчу дільницю 560980 (ТВО 153) прийшла жінка і повідомила, що напередодні запрошення на вибори прийшло їй, а також сусідці, яка вже майже 10 років тому померла. А от на сусідній дільниці 560979 жінка, яка мала голосувати за місцем перебування, померла тиждень тому. Однак внести з об’єктивних причин внести зміни в список виборців не встигли.

Випадки перешкоджання спостерігачам

На всіх дільницях Рівненщини, де були присутні представники РОГО КВУ, допустили офіційних спостерігачів та інших осіб, які мають право бути присутніми без дозволу і запрошення. Хоча впродовж дня у відкритих джерелах була інформація, що в деяких ДВК були спроби перешкоджати спостерігачам від інших організацій.

Робота правоохоронців на дільницях

В день голосування працівники правоохоронних органів, за нашими спостереженнями, відпрацювали на Рівненщині ефективно, оперативно реагували на повідомлення про ймовірні порушення й водночас не заважали процесу волевиявлення виборців.

Підрахунок голосів та передача даних і документації до ОВК

Випадків недопуску на підсумкове засідання після закриття дільниць спостерігачів організації, як і інших осіб, які мають право бути присутніми, на Рівненщині зафіксовано не було.

На тих дільницях, де були присутні представники РОГО КВУ, загалом було дотримано процедури підрахунку голосів. Як вийняток, у с. Мізоч Здолбунівського району (ТВО 154, дільниця 560358) спостерігач організації повідомив, що при підрахунку голосів члени ДВК прийняли рішення вважати дійсним бюлетень, у якому напроти прізвищ 38 кандидатів був проставлений мінус, а одного – плюс. Недійсними вважаються виборчі бюлетені, в яких більш як одну позначку проти прізвищ кандидатів на поста Президента України.

Ті ДВК, де були представники організації, переважно дотримувалися правильності складання протоколів, пакування виборчої документації. Були деякі незначні технічні помилки, але після зауважень і підказок спостерігачів вони виправлялися.

Випадків суттєвих затримок під час процедури підрахунку не було зафіксовано. Але традиційно більшість ДВК затягували процес, щоб «поставити остаточну крапку» на початку другої доби (1 квітня) і мати два оплачувані робочі дні.

Цікаві факти та курйози

ТВО 153, дільниця 560911 (м. Рівне): сюди першою прийшла проголосувати жінка о 6 ранку. Як виявилося, вона перевела стрілку годинника на 1 годину назад, а не вперед. Вона просила членів виборчої комісії проголосувати раніше. Мовляв, у цей день має поїздку. Але зробити це їй не дозволили і просили дочекатися 8 ранку.

ТВО 153, дільниця 560685 (с. Грабів Рівненського району): Кожному виборцю, який голосував уперше в житті, урочисто дарували шоколадку. Загалом такий подарунок на цій дільниці отримали 6 виборців. Шоколадку «новачкам» вручають уже після того, як вони зроблять свій вибір в кабінці для голосування.

ТВО 154, дільниця 560358: В селі Мізоч Здолбунівського району спостерігач Рівненського КВУ став свідком ситуації, коли до виборця, який вийшов з виборчої дільниці після голосування в будинку культури, підійшов невідомий. Він хотів дізнатися прізвище кандидата, за якого цей виборець проголосував, ніби-то для опитування. Але не мав ані анкети, ані підтверджуючого документа від організації, яка проводить дослідження. Тому виборець відмовився надавати таку інформацію.

Висновки

Як підсумок, можна сказати, що день голосування з чергових виборів Президента України 31 березня на Рівненщині загалом пройшов спокійно. Спостерігачі організації зафіксували низку проблем та порушень під час організації процесу голосування та у підготовці до його проведення. Однак ці порушення не мали системного характеру та не були такими, що могли суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян.

За матеріалами інформаційного відділу РОГО «Комітет виборців України».


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews