У світі тернопільських печер

05.04.2019 11:28   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: zruchno.travel

Найближчий вікенд можна присвятити спелеомандрам та вирушити до Тернопільської області на дослідження підземного світу регіону. За декілька кілометрів від Чорткова знаходиться печера Млинки з довжиною ходів до 40 кілометрів, яку так полюбляють екстремали. Південніше розташовані печери Оптимістична та Вертеба, кожна з яких має свої унікальні геологічні поклади різних порід. Однозначно буде ненудно, а для новачків ще й інтригуюче.

Самостійно відвідувати печери – небезпечно, і зазвичай туристи обирають досвідчених провідників-спелеологів, які ще й цікавими фактами та геологічним гумором побалують. У пошуках такого гіда варто звертатись до спелеоклубів. Зокрема, у Чорткові є спелеоклуб "Кристал", який допоможе зі спеціалістами, у Тернополі знайдете спелеологів з організації "Поділля", а печера Оптимістична закріплена за львівським клубом "Циклоп".

Також можна скористатись готовими турами від туристичних операторів, які вже подбають про всі нюанси мандрівки, а ви будете лише насолоджуватись нею. Цього вікенду, а саме 6 квітня, "Вояж.UA" пропонує під час туру "Підземна казка Тернопілля" спуститись до печери Млинки, яка має досить заплутані та екстремальні лабіринти. Для новачків вона може стати ще тим випробуванням, тому більше підходить для професіоналів.

Також можна скористатись іншим  туром від "Вояж.UA" –  "У гості в підземне царство", який вже орієнтований на простіші маршрути. Найпростіше буде гуляти печерою Вертеба, в ній навіть є Музей трипільської культури, де зможете полежати на справжній трипільській лежанці. Інша локація туру печера Оптимістична – найдовша у світі гіпсова печера, протяжністю в 260 кілометрів, чиї ходи ще не до кінця відкриті. Вона має до 15 районів, кожен із яких включає різні ходи, галереї та цікаву геологію – трапляються сталактити, освіти, геліктити.

Цікаво також буде відвідати Озерну печеру, яка знаходиться за Вертебою, десь на відстані 19 кілометрів. Її лабіринти в понад 130 кілометрів приваблюють геологічною різноманітністю. Добре полазити зможете в карстовій печері Угринь із її вузькими горизонтальними тріщинами, що прорізають гіпсові поклади. Довжина її незначна, порівнюючи з Млинками, і складає майже 3 кілометри. Але в останні печери спелеогідів доведеться підшукувати самостійно.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: zruchno.travel