Як британський фермер керує на Чортківщині

01.05.2019 18:35   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: chortkiv.city

Редфірн Крістофер Марк – британський аграрій, який є четвертою визначальною постаттю в біографії ТОВ «Нива Біла», однієї з найпомітніших агропромислових компаній на Чортківщині як з сучасним управлінським рівнем, так і особливим новаторством в обробітку землі.

Журналісти Чортків.City апріорі мали на меті бесідувати з генеральним директором «ТОВ «Нива Біла» виключно про благодійність. Адже за підсумками минулого 2018 року компанію номіновано в традиційному публічному благодійному проекті «Людина-меценат року», а також компанія була генеральним спонсором благодійного проекту «Love fest».

Однак наша розмова вийшла за рамки означеної спершу теми.

Читайте також

Злодій проник в будинок, де тривав ремонт
У Чорткові «розумні лавки» інформуватимуть про шкоду відпрацьованих батарейок (Фото)
27 нових металопластикових вікон встановили у Чортківській школі спортивного профілю №3

Сім – на шість

На зачин – трохи статистики.

В обробітку компанії – 7 тисяч гектарів землі в шести селах району: Біла, Росохач, Полівці, Джурин, Базар, Шульганівка і частково Палашівка.

Вона об`єднує чотири агропідприємства: ТОВ «Нива Біла», «Степ-М», ПАП «Січ» і «Полівці».

Власниками фірми з 2011 року є двоє братів з Нідерландів.

Чисельність працюючих – 114 осіб, всі оформлені офіційно.

«Сільське господарство – то моя кров»

– Я виріс на невеликій британській фермі, – розповідає «нивівський» генеральний. – Потім вступив до університету. А коли повернувся з навчання, почав управляти трьома господарствами і четвертим батьківським, також спостерігав за господарствами довкола Англії – як там все відбувається. Тоді й вирішив все-таки займатися аграрним напрямком і мати у ньому власний шлях.

З 2012-го провів певний час в Україні – власне в сільськогосподарській галузі. Торік у липні протягом трьох днів перебував у «Нива Біла», представляючи інтереси інвестора. А коли відбувалась зміна генерального директора, мені запропонували тут працювати.

Тому все-таки сільське господарство – то моя кров! (Сміється).

Ми цікавились, чи він, маючи за Батьківщину батьківщину футболу (ось така вимушена тавтологія!), любить цей вид спорту. Виявляється, захоплюється багатьма видами – й футболом зокрема, і регбі також.

А ще вже полюбив Чортків, де тепер живе. Улюблений уїк-енд – вивчати наше старовинне місто та околиці. Нещодавньої неділі понад дві години провів у Чортківському замку і не менше – на подвір`ї Святопокровської церкви.

– Ходив, роздивлявся все із захопленням, – зізнається.

«Мета – удосконалити виробництво і досягти значних змін для компанії»

Цікавимось власне Крісовою «родзинкою», яка, сподіваємось, незабаром з`явиться в життєписі компанії. Адже почерк кожного керівника виключно індивідуальний.

– Мета – все-таки удосконалити виробництво і досягти значних змін для компанії, – відповідає генеральний.

Фото Любомира Габруського

– Україна має дуже великий потенціал в напрямку її поступу до того, щоб стати основною житницею Європи, але це залежить від багатьох факторів, – стверджує Крістофер.

Крісові випала можливість побувати в інших регіонах України, наприклад, в Черкасах, Дніпропетровську, Одесі. Тобто, є підстави для порівняння: і ґрунти на Чортківщині дуже добрі! Лиш необхідно сумлінно працювати на хороший кінцевий результат. Ось так.

Про менталітет і наполегливість

Крістофер Редфірн директорує в «Нива Біла» з кінця вересня минулого року. Багато це чи мало для того, щоб вдаватись до якихось акцентів? Виявляється, і так, і ні.

Наприклад, що з менталітетом суто галицького селянина – такого собі вічного землероба? І як зараджують цьому керівники на місцях – в отих чотирьох агропідприємствах, з`єднаних спільним брендом?

– Наразі можу поділитися інформацією стосовно тих сіл, де ми працюємо, – ось така більш ніж лаконічна відповідь. І далі: – Як і в будь-якій іншій галузі, є люди, які виконують свою роботу дуже добре. Іншим потрібне відповідне навчання – і вони зможуть досягти хорошого рівня.

У пріоритеті – все ж виробництво

– Продаж – це вже інша цікава галузь, – погоджується Кріс. – Є три варіанти: можна повністю продати все вирощене, можна експортувати Чорним морем, наприклад, з Одеси або третій варіант – експорт в Європу. Ринок також є важливим. Але в пріоритеті компанії – виробництво.

Фото Любомира Габруського

Усі перелічені агропідприємства в основному спеціалізуються на вирощуванні зернових культур, озимих та ярих – пшениці, ячменю, ріпаку, сої, соняшнику, кукурудзи, гороху і частково – жита. З цукровими буряками по-іншому: за словами генерального, для їх більш потужного вирощування потрібний довготривалий договір з переробником.

Благодійність не напоказ

– Нас зацікавила місія, що ви допомагаєте багатьом проектам, – власне таким меседжем з уст журналістів Чортків.City і започатковувалась наша розмова з генеральним директором фірми.

– Маємо бюджет на села, який розраховується за чисельністю площ в обробітку, – деталізує наш візаві. – Сільські ради моніторять потреби громадян, адже люди звертаються безпосередньо до органів місцевого самоврядування. І тому в кінцевому підсумку пайовики, що довірили нам свою землю, самі вирішують, як їм оптимально використати виділені кошти. Нас повідомляють, ми зважуємо і приймаємо рішення в межах своїх можливостей.

Хороша звістка: буквально недавно в такий спосіб спрямовано відповідну суму на розвиток футбольної команди в Полівцях.

– Село вирішує, як розподілити ці гроші, – резюмує Кріс. – Також допомагаємо нашим пайовикам – якщо, наприклад, похорон в сім`ї або комусь потрібне медичне лікування. Але це вже зовсім інший бюджет.

Фото Любомира Габруського

 

Фото Любомира Габруського

 

Фото Любомира Габруського

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: chortkiv.city