Школа у Королівці, що на Борщівщині, відсвяткувала двохсотріччя

04.05.2019 15:43   Опубліковано : Ірина Мадзій
Джерело: TeNews

Освітній заклад у Королівці, що на Борщівщині, має свою давню і славну історію.

У шкільному музеї зберігається документ «Шкільна хроніка містечка Королівка», який розпочали писати на початку 90-х років ХІХ століття. Щороку до Хроніки вписували найважливіші факти, пов’язані з діяльністю школи, долучали офіційні документи, світлини різних років.

Заснування школи в Королівці “Хроніка” подає так: “Народна школа в Королівці була заснована і відкрита 18 січня 1819 р. графинею Юліаною Дунін – Борковською.

Сьогоднішні педагоги з цікавістю розповідають про великий вклад у розвиток освіти села Адама Андерста, який розпочав тут працювати 9 листопада 1824 року, священика Домініка Стеблецького, учителів Яна Жолнєжа, Михайла Ковпака, Софії Штайнер-Ковпак, Григорія Ковпака, вчителів Слави Гребенюк та Віри Сулятицької, Івана Русенка, Ольги Ковалевської, Євгенії Прокопик, Надії Русенко, Ганни Прокопишин, директора школи Степана Панькевича.

Особливо відмічають вчителя німецької мови та малювання Івана Русенка, який відіграв важливу роль в художньо-естетичному вихованні учнів післявоєнної пори.

Особливою сторінкою в історії школи стало життя сім’ї вчителів Григорія Івановича та Софії Олександрівни Ковпаків. Вони – легенда освітянської спільноти не лише рідного села, але й району та області.

У середині 40-их вчитель Ковпак стає членом ОУН і включається в підпільну роботу. Довгі п’ятдесят років продовжувалась педагогічна діяльність Григорія Ковпака. Із проголошенням незалежності України Григорій Іванович активно поринув у суспільно-громадську роботу, яку не полишав до самої смерті у 2010 році.

У 1965 році з ініціативи громадськості села, вчителів та батьків починається будівництво нової школи, яке було завершено до жовтня 1968 року.

Колектив школи пишається своїми випускниками.  Серед яких – відомий на Тернопільщині художник Василь Стецько, скульптор Іван Мардак, народна художниця, на жаль, нині уже покійна Лідія Стасюк, журналіст Володимир Шалайський, громадські діячі Антон Ружицький, Володимир Іванишин. Серед випускників є дванадцятеро кандидатів наук.

Читайте також

Тернопільські школярі влаштували справжнє шоу (Відео)
27 нових металопластикових вікон встановили у Чортківській школі спортивного профілю №3
Люди «золотого віку» вперше виліпили собі горнятка у Школі народних ремесел

У свій час у Королівській школі навчався лауреат Шевченківської премії письменник Роман Андріяшик.

Своїм рідним домом вважає школу її нинішній директор – Світлана Руденко, адже вона теж тут навчалася.  Пані Світлана очолює заклад уже понад 26 років.

Шкільна сім’я широко відзначила двохсотріччя свого навчального закладу. На святкування запросили усіх випускників минулих років, серед яких є чимало відомих постатей.

За традицією – розпочали урочистості зі спільної молитви, яку звершили отці Ігор Кормиш, Роман Батій та Дмитро Марущак, теж усі троє – випускники цієї школи.

З усіх усюд злетілися, мов птахи до рідного гнізда, колишні учні поважного навчального закладу.

Гостями свята були депутат Верховної Ради України, випускник школи 1985 року Ігор Миколайович Побер, депутат Верховної Ради України четвертого та п’ятого скликань, випускник школи 1968 року, кандидат юридичних наук, діючий радник Прем`єр-міністра України Антон Матвійович Ружицький, член Національної спілки художників України живописець, графік , випускник школи 1966 року Василь Петрович Стецько, кандидат фізико-математичних наук, колишній доцент фізичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, випускник школи 1957 року Іван Михайлович Зушман, кандидат фізико-математичних наук , доцент кафедри професійної та технологічної освіти і загальної фізики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, випускник школи 1994 року Ігор Васильович Фесів, багато випускників із сусідніх  Стрілківців, Шупарки, Пищатинців, Висічки, Юр`ямполя.

Оваціями зустріли присутні депутата Верховної Ради України Ігоря Побера, який урочисто вручив Грамоту Верховної Ради України трудовому колективу школи. Спогади про роки навчання Ігоря Миколайовича були зворушливі та теплі.

Цього дня директор і педагоги отримали чимало грамот, відзнак , подарунків від очільників Борщівської ОТГ, керівників її структурних підрозділів, представників ТОВ «Агрополіс», які господарюють на землях села.

Надзвичайно цікавими були спогади випускниці 1954 року Марії Дурбакевич. 
Зворушливо звучали слова про відомого лемківського просвітителя, вчителя Івана Русенка та репресовану вчительку української мови Віру Сулятицьку.

Вчитель Надія Мигловець з гордстю розповіла про учасників АТО, випускників Романа Завінського, Руслана Петраша, Василя Сердюка. З особливою шаною згадували про випускників Ігоря Щура та Василя Татарчука, які зараз перебувають у зоні бойових дій.

Підготовка до святкувань забрала чимало часу, сил, енергії і праці, але все компенсувалося чудовим настроєм, запальною піснею, пошануванням педагогічної роботи, теплими словами, які почули вчителі на свою адресу від учнів, батьків і випускників.

Ірина Мадзій


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews